REPORTÁŽ: Ministerstvo zdravotníctva chce, aby bolo zdravie dostupnejšie, modernejšie a rýchlejšie

NETKY.SK • 10 August 2021, 15:53 • 2 min
REPORTÁŽ: Ministerstvo zdravotníctva chce, aby bolo zdravie dostupnejšie, modernejšie a rýchlejšie

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva SR predkladá do medzirezortného pripomienkového konania zákon o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti.

slovakia

left justify in out

Súčasťou zákona je optimalizácia siete nemocníc,reforma poskytovania ambulantnej zdravotnej starostlivosti aj regulácia zisku zdravotných poisťovní. Ako na tlačovej konferencii uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, rezort začína diskusiu so všetkými relevantnými subjektmi, ktoré môžu objektívnou snahou o riešenie problémov pomôcť vylepšiť tento zákon.

 



„Budeme pozorne sledovať názory odbornej a inej verejnosti. Verím, že spoločne do konca roka všetky zákony, ktoré s reformou súvisia, dotiahneme do úspešného konca, aby sme mohli začať čerpať peniaze z plánu obnovy,“ povedal Lengvarský. Zlepšiť by sa podľa neho malo poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre pacienta a takisto uľahčiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre lekárov a ostatný personál.

 

Prečítajte si: Vladimír Lengvarský o výhodách pre zaočkovaných: Zajtrajším dňom sa nič nemení!

Štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky Jana Ježíková podotkla, že v súčasnosti je priemerný vek všeobecných lekárov pre dospelých 59 rokov a priemerný vek pediatrov 61 rokov. Aktuálne podľa výpočtov rezortu chýba 314 všeobecných lekárov pre dospelých a 137 pediatrov. Reforma by tento problém mala riešiť do roku 2026.

 

Nový nástroj
Rezort zavedie aj nový nástroj na ročné vyhodnocovanie ambulantnej siete na úrovni okresov. Základnými parametrami klasifikácie okresov budú geografická dostupnosť, demografická štruktúra lekárov a kapacitná priestupnosť. Cieľom je zabezpečiť dostatok lekárov pre udržanie a posilnenie primárnej starostlivosti. Motivovať na príchod ďalších lekárov do sektora by mal finančný príspevok, zadefinovať sa majú nedostatkové okresy.

 

img

 

Garancia zmluvy so zdravotnou poisťovňou

Zachová sa tiež garancia zmluvy so zdravotnou poisťovňou, zaviesť sa má aj pravidelný systém monitorovania nedostatku všeobecných lekárov na Slovensku. Rozšíriť by sa mali tiež kompetencie všeobecných lekárov a sestier. Reforma by sa mala zamerať aj na komplexný manažment starostlivosti o chronických pacientov. Fungovať by mala aj nová forma odmeňovania, znížiť by sa mala administratívna záťaž.

„Finančný príspevok na rozbeh svojej ambulancie bude vo výške niekoľko desiatok tisíc eur, budú sa prideľovať žiadateľom v okresoch, ktoré budú rizikové a nedostatkové,“ dodala Ježíková. Dôležitá bude pritom dostupnosť lekára s časom dojazdu do 25 minút. Na podporu ambulancií je z plánu obnovy vyčlenených 10 miliónov eur, podporených by malo byť 160 ambulancií, ktoré budú mať k dispozícii po 60-tisíc eur.

 

Návrh na reguláciu zisku zdravotných poisťovní

Tento návrh je už v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Cieľom navrhovaného opatrenia je použitie verejných prostriedkov zdravotného poistenia predovšetkým na úhradu zdravotnej starostlivosti, teda na liečbu a prevenciu pacientov. Návrh v pripomienkovom konaní stále otvára priestor na diskusiu. K regulácii zisku zdravotných poisťovní sa vláda zaviazala v programovom vyhlásení.

 

img

Ako Ježíková vysvetlila, dnes sú príjmy poisťovní regulované výškou zdravotných odvodov, zdravotná starostlivosť je sčasti regulovaná legislatívou, reguluje sa aj prevádzková činnosť poisťovní. Regulované však nie sú zisky zdravotných poisťovní, vyplatenie dividend a splatenie úveru. Štátna tajomníčka informovala, že za roky 2008 až 2020 vynaložila Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) na zdravotnú starostlivosť takmer 98 % z poistného. Za celé toto obdobie dosiahla stratu 153 miliónov eur. Dôvera použila na zdravotnú starostlivosť viac ako 92 % z poistného, pričom celkový zisk za toto obdobie je 679 miliónov eur. Union zdravotná poisťovňa vynaložila na zdravotnú starostlivosť viac ako 94 % z poistného a vytvorila kumulovaný zisk 15 miliónov eur.

 

Prečítajte si: Remišová: Vláda sa sústreďuje na obnovu Slovenska po kríze a podporu pracovných miest

„Základným parametrom zmeny je, že bude presne definovaná minimálna výška percenta, ktoré musí byť určené na zdravotnú starostlivosť. Pre všetky poisťovne je to 95,1 % z predpísaného poisteného plus koeficient, ktorý je definovaný veľkosťou poisťovne,“ uviedla Ježíková. Ako dodala, koeficient by pre VšZP znamenal 1,95%, v prípade Dôvery by išlo o 1,32 % a pre Union by predstavoval 0,8%. Zvyšok bude určený na prevádzku poisťovne a optimálny zisk.

 

img

 

Prečítajte si: Začína sa vo svete očkovacia totalita?

 

Vakcinácia

Vladimír Lengvarský taktiež zriadi pracovnú skupinu, ktorá sa bude zaoberať vakcináciou. Riešiť bude to, kedy začať preočkovávať, koho, akými vakcínami a aké sú možné kombinácie vakcín. Minister podotkol, že na európsky trh prichádzajú nové vakcíny, tieto firmy informujú o tom, aká lehota ochrany ich očkovacích látok je dostatočná. „Tieto pokyny budeme rešpektovať,“ podotkol šéf rezortu na stretnutí s novinármi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies