Turecké vedenie toleruje mučenie zadržaných sympatizantov pučistov

NETKY.SK • 25 Október 2016, 09:50 • 2 min
Turecké vedenie toleruje mučenie zadržaných sympatizantov pučistov

ISTANBUL - Turecko prehliada prípady mučenia, ku ktorým dochádza vo vyšetrovacej väzbe v čase, keď v krajine po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat naďalej platí výnimočný stav. Upozornila na to ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vo svojej dnes zverejnenej správe.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA pripomína, že od pokusu o štátny prevrat je v Turecku stále zadržiavaných približne 35.000 ľudí podozrivých z napojenia na pučistov.

 

HRW vo svojej správe upozorňuje, že výnimočný stav nedáva tureckej vláde "neohraničenú moc na nedodržiavanie práv". V dokumente upozorňuje na 13 prípadov zneužívania právomocí úradov, keď došlo k bitiu, mučeniu i sexuálnemu útoku.

 

Medzi kontroverznými opatreniami, ktoré boli zavedené počas platnosti výnimočného stavu, je aj predĺženie trvania predbežnej väzby zo štyroch na 30 dní a predĺženie lehoty, počas ktorej má polícia právo odmietať zadržanému kontakt s jeho právnikom až päť dní. HRW vyzýva tureckú vládu, aby okamžite zrušila platnosť dočasných nariadení, ktoré umožňujú mučenie a zlé zaobchádzanie so zadržanými. HRW súčasne upozornila, že ide o porušenie medzinárodného práva.

 

Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat bolo v Turecku oficiálne zadržaných viac ako 30.000 ľudí. Zo štátnej služby - vrátane armády, polície, justície a školstva - bolo prepustených viac než 50.000 ľudí podozrievaných z napojenia na tzv. Fethullahovu teroristickú organizáciu (FETÖ).

 

Ankara o Fethullahovovi Gülenovi - tureckom duchovnom žijúcom v americkom exile - tvrdí, že dával inštrukcie strojcom pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač. On sám sa však od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies