Turecká burza po pokuse o vojenský prevrat oslabila

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 13:41 • 2 min
Turecká burza po pokuse o vojenský prevrat oslabila

ISTANBUL - Akciový trh v Istanbule v pondelok oslabil o 5,2 % v reakcii na piatkový pokus o vojenský prevrat v krajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Turecká líra, ktorá najprv klesla o takmer 5 %, veľkú časť strát vymazala a v pondelok posilnila o 3 %. Informoval o tom portál bbc.com. Turecká vláda sa cez víkend snažila zmierniť obavy a vyhlásila, že konzultovala s centrálnou bankou a ministerstvom financií a rozhodla o "všetkých nevyhnutných opatreniach". Centrálna banka konštatovala, že poskytne peňažným inštitúciám neobmedzenú likviditu.


Existujú však obavy, že udalosti v krajine by mohli ešte viac poškodiť turecké odvetvie turizmu. Počet návštevníkov v Turecku v máji bol medziročne nižší o 35 %. "Vzhľadom na prudký rast politickej nestability si myslíme, že turecké aktíva pravdepodobne zostanú pod tlakom," povedal pre bbc.com Salman Ahmed zo švajčiarskej súkromnej banky Lombard Odier.


V rámci nových trhových ekonomík bolo Turecko už doteraz považované za zraniteľné, uviedol Salman Ahmed. Napríklad Svetová banka prognózuje, že ekonomika v tomto roku posilní o 3,5 %, pričom v minulom roku vzrástla o 4,5 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies