FOTO Tulipány s tajomstvom: Holanďania venovali Slovákom novú odrodu, sú zasadené u prezidenta

NETKY.SK • 2 November 2017, 07:07 • 2 min
FOTO Tulipány s tajomstvom: Holanďania venovali Slovákom novú odrodu, sú zasadené u prezidenta

BRATISLAVA – To si treba vážiť: na počesť 25. výročia Slovenskej republiky vyšľachtili v Holandsku úplne novú odrodu tulipánov a ich cibuľky už zasadili na tom najlepšom mieste: v záhrade prezidentského paláca v Bratislave.

slovakia

left justify in out

 

Tulipány pre Slovensko obostierajú tajomstvá, ktoré sa vyjavia až na jar budúceho, jubilejného roka. „Špeciálne budú farbou, ale teraz nemôžem povedať viac. Uvidíte v apríli,“ povedal holandský veľvyslanec Henk Cor van der Kwast krátko po ich oficiálnom odovzdaní a zasadení prvých kusov. Rovnako je tajomstvom meno novej odrody, ktoré je už zaregistrované a má súvisieť so Slovenskom. Ohlásia ho na jar, keď „jubilejné“ tulipány rozkvitnú a návštevníci uvidia aj ich farbu. „Meno bude ohlásené v apríli a bude súvisieť so Slovenskom,“ potvrdil Jos Beelen z holandskej šľachtiteľskej firmy.

 

Vyšľachtenie tejto novej odrody podľa neho trvalo niekoľko rokov. Prvé zakvitnutie bolo po desiatich rokoch, potom sa niekoľkokrát šľachtilo ďalej a po niekoľkých ďalších rokoch je k dispozícii dosť exemplárov na oficiálne zaregistrovanie mena. „Na to, aby sa dodal nový tulipán na trh, treba celkovo dvadsať rokov. Žiada si to dlhý čas a enormnú prácu,“  konštatoval J. Beelen. Dovedna má byť v prezidentskej záhrade vysadených 2 400 nových tulipánov.

 

imgVášeň Holanďanov pre sadenie tulipánov sa preniesla aj na Slovensko. Na foto: šľachtiteľ Jos Beelen, veľvyslanec Henk Cor van der Kwast a kancelár Štefan Rozkopál. Foto: TASR

 

 

Rok 2018, keď majú rozkvitnúť darované tulipány, bude podľa veľvyslanca van der Kwasta pre Slovensko špeciálny, keďže štát bude oslavovať 25 rokov od svojho vzniku. „Počas týchto rokov sme so Slovenskom spolupracovali a stali sa dôležitými partnermi. Slovensko považujeme za aktívneho hráča v EÚ,“ povedal. Spolu s ním zasadil prvú dvojicu tulipánových cibuliek vedúci Kancelárie prezidenta SR Štefan Rozkopál; prezident Andrej Kiska sa na udalosti nezúčastnil.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies