Joe Biden, kandidát na prezidenta USA z radov Demokratov

NETKY.SK • 17 August 2020, 15:24 • 2 min
Joe Biden, kandidát na prezidenta USA z radov Demokratov

Americký politik, senátor štátu Delaware, kde bol po prvýkrát zvolený už v roku 1972. Takisto bol aj 47. viceprezidentom za čias Barracka Obamu v Bielom dome.

slovakia

left justify in out

Voliča si snaží získať najmä svojimi skúsenosťami, veď na politickej scéne sa pohybuje už vyše 50 rokov. Vo svojej kampani sa ľuďom predstavuje ako "stabilný politik do tohto nebezpečného a neistého sveta."

 

Iný ako Trump 

Polovica Washingtonu (vládne zložky štátu) tvrdí, že ho pozná. Hovorí sa o ňom, že príliš veľa rozpráva, avšak skutkov z jeho strany je už menej. Biden však na svoju obranu počas kampane hlási, že nebude ako terajší prezident Donald Trump tzv. "Twitterový šéf". Reagoval na časté uverejňovanie príspevkov súčasného amerického prezidenta na populárnej sociálnej sieti. Dokonca sa pre New York Times vyjadril, že popravde ani nevie ako sa uverejňuje tweet. Na tejto sociálnej sieti má však aktívny profil, teda o jeho propagáciu je postarané.

 

img

 

Senátorom v mladom veku 

Pokiaľ by sa Joe Biden dostal do Bieleho domu, bola by to najdlhšia snaha amerického politika o získanie prezidentského kresla, ktorá sa napokon skončila úspešne. Keď Biden len vstupoval do politiky, väčšina súčasných voličov USA ešte ani nebola na svete. Úrad senátora (štát Delaware) získal v roku 1972 ako 30-ročný. Týmto počinom sa zapísal do dejín ako piaty najmladší senátor v histórii USA.

 

img

 

Obrovská tragédia 

Len niekoľko týždňov po zvolení do senátorského kresla zasiahla jeho život tragická správa. Počas autonehody prišiel o manželku Neiliuročnú dcéru Naomi. Jeho dvaja synovia Beau (3)Hunter (2) síce nehodu prežili, ale museli byť po vážných zraneniach hospitalizovaní. Životom Joea Bidena to rapídne zatriaslo. Rozmýšľal, že s politikou nadobro skončí, no napokon sa rozhodol ostať. Stanovil si však podmienku, že každé ráno aj večer musí vidieť svojich synov. Od tejto chvíle absolvoval každý večer 90-minútovú jazdu vlakom z Washingtonu do Wilmingtonu, aby povedal dobrú noc svojím chlapcom.

 

Manželka Jill 

Jeho terajšia manželka Jill Tracy odmietla od neho žiadosť o roku 5-krát, pretože si chcela byť istá tým, že môže byť aj dobrou "druhou" mamou pre jeho synov. Napokon sa zobrali v roku 1975 a onedlho na to mu priniesla na svet dcérku Ashley.

 

img

 

Druhá tragédia v rodine 

Rodina Bidenovcov však utrpela ďalšiu tragédiu. Starší z dvoch synov, Beau Biden, zomrel na rakovinu mozgu v roku 2015. Vo svojom otcovi videl vzor a stal sa generálnym prokurátorom za štát Delaware. Jeho strata bola preto o to ťažšia. Joe tak prišiel o ďalšie dieťa. Zanechalo to na ňom stopu, ktorú hlási aj počas súčasnej prezidentskej kampane:

 

img

 

"Sľubujem, že ak budem zvolený za prezidenta, USA sa podarí dosiahnuť veľmi dôležitý medzník. Budeme vedieť vyliečiť rakovinu."

 

Dôležitý sektor zdravotníctvo 

Už sme spomenuli, že pôsobil ako viceprezident za Barracka Obamu. Práve vtedy sa riešil zákon o zdravotnej starostlivosti. Podporuje totiž cenovú dostupnosť liekov pre všetkých Američanov. Hlása "lieky pre všetkých" ako protiklad k veľkým výdavkom za ne.

 

img

 

V súčasnej dobe je zástanca bezplatných testov na COVID-19. Vyjadril sa, že "pacienti by nemali platiť za očkovacie protilátky." Rovnako tak aj ostro kritizoval reakciu prezidenta Trumpa ohľadom príliš pomalej reakcie na koronavírus (počas koronakrízy prišlo najviac ľudí o život práve v USA).

 

Zahraničná politika 

Ako bývalý predseda Výboru pre zahraničné vzťahy sa netají myšlienke o obhajovaní USA ako lídra na svetovej politickej scéne. Tu sa však objavujú pochybnosti, ako by si to tento prezidentský kandidát predstavoval. Robert Gates, prvý Obamov minister obrany uviedol ešte v roku 2015, že "Biden sa mýlil v takmer každej dôležitej otázke v oblasti zahraničnej politiky za posledných 40 rokov." Gates vymenoval všetky dôležité udalosti tohto obdobia počnúc prvou (1991) aj druhou (2003) vojnou v Iraku a "Obamov" Afganistan v roku 2009.

 

img

 

Pokiaľ by novembrové prezidentské voľby v USA dopadli priaznivo pre tohto kandidáta, Joe Biden by sa stal najstarším prezidentom v histórii USA. Počas svojej inaugurácie by mal už 78 rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies