V čom USA zosadili Čínu?

NETKY.SK • 9 Máj 2024, 14:20 • 2 min
V čom USA zosadili Čínu?

BERLÍN - Podľa výpočtov agentúry Reuters založených na oficiálnych údajoch nemeckého Štatistického úradu Spojené štáty v prvom štvrťroku tohto roka predbehli Čínu ako najdôležitejší obchodný partner Nemecka.

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva z údajov, obchod Nemecka so Spojenými štátmi - vývoz a dovoz spolu - od januára do marca dosiahol 63 miliárd eur, zatiaľ čo v prípade Číny to bolo necelých 60 miliárd eur.

V roku 2023 bola Čína už ôsmy rok po sebe najväčším obchodným partnerom Nemecka s objemom 253 miliárd eur, hoci len o niekoľko stoviek miliónov predstihla USA.

"Nemecký vývoz do USA sa teraz ďalej zvýšil vďaka tamojšej silnej ekonomike, zatiaľ čo vývoz do Číny aj dovoz z nej klesol," vysvetlil zmenu v prvom štvrťroku ekonóm Commerzbank Vincent Stamer. Podľa neho sú jedným z faktorov aj štrukturálne dôvody.

"Čína sa posunula na vyššiu úroveň hodnotového reťazca a čoraz viac sama vyrába zložitejší tovar, ktorý predtým dovážala z Nemecka," povedal Stamer. "Okrem toho nemecké spoločnosti čoraz viac vyrábajú na mieste namiesto toho, aby vyvážali tovar z Nemecka do Číny."

Nemecko uviedlo, že chce znížiť svoju expozíciu voči Číne, pričom sa odvolávalo na politické rozdiely a vo svojom prvom oznámení o stratégii pre Čínu z minulého roka obvinilo Peking z "nekalých praktík". Berlín sa však vyjadril nejasne o politických krokoch na zníženie závislosti.

Nemecký dovoz tovaru z Číny v prvom štvrťroku medziročne klesol o takmer 12 percent, zatiaľ čo vývoz tovaru do Číny sa znížil o niečo viac ako 1 percento, uviedol Juergen Matthes z nemeckého Hospodárskeho inštitútu IW.

"Pravdepodobne k tomu prispela skutočnosť, že čínska ekonomika funguje horšie, ako mnohí dúfali, zatiaľ čo ekonomika USA prekonáva očakávania," povedal Matthes.

Na USA v súčasnosti pripadá približne 10 percent nemeckého vývozu tovaru. Podiel Číny klesol na menej ako 6 percent, uviedol Matthes.

"Vzhľadom na jasný globálny hospodársky protivietor pre nemecký hospodársky model sa zdá, že dochádza k preorientovaniu - aj geopoliticky motivovanému, od systémového rivala Číny k transatlantickému partnerovi USA," dodal.

Nie je však jasné, či to bude pokračovať

"Ak sa po novembrových voľbách v USA zmení administratíva Bieleho domu a bude sa uberať skôr smerom k uzatváraniu trhov, tento proces by sa mohol zastaviť," povedal Dirk Jandura, prezident obchodného združenia BGA.

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Ilustračné foto: Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies