Sú povolené ďalšie dva druhy respirátorov. Výnimka z karentény už neplatí pre tých, ktorí prekonali COVID-19

NETKY.SK • 19 Marec 2021, 18:24 • 2 min
Sú povolené ďalšie dva druhy respirátorov. Výnimka z karentény už neplatí pre tých, ktorí prekonali COVID-19

BRATISLAVA - Osoby, ktoré prekonali COVID-19 a očkované osoby nebudú mať výnimku z karantény pri príchode zo zahraničia. Okrem respirátora FFP2 bude možné použiť na prekrytie horných dýchacích ciest aj respirátory KN95 alebo N95 posúdené podľa európskych požiadaviek. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

slovakia

left justify in out

Nosenie ochranných respirátorov 

Ako informovala jeho hovorkyňa Daša Račková, do vyhlášky sa doplnila možnosť použiť aj iný respirátor, pre ktorý vydal Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR výnimku. Jedným z nich je aj respirátor s označením "RFU 02.075". Táto zmena bude účinná od pondelka 22. marca. Opakujeme, že respirátory KN95 a N95 budú povolené podobne ako FFP2.

 

img

 

Pre deti v materských školách a iných obdobných zariadeniach platí, že nemusia nosiť respirátory. Račková ozrejmila, že aj keď deti do šesť rokov nemuseli nosiť respirátory ani doteraz, touto zmenou chceli docieliť, aby deti v týchto zariadeniach nemuseli začať nosiť respirátory po dovŕšení šiestich rokov.

V prípade ostatných podmienok prekrytia horných dýchacích ciest nenastali žiadne zmeny. "Nosenie respirátora je povinné vo všetkých interiéroch okrem vlastnej domácnosti. V exteriéroch je naďalej možné mať prekryté horné dýchacie cesty okrem respirátora aj rúškom, šálom alebo šatkou. Skupiny obyvateľov, ktoré mali výnimku doteraz, ju budú mať aj naďalej," priblížila Račková.

 

Výnimka už neplatí 

Očkované osoby a tí, ktorí prekonali koronavírus,nebudú tvoriť výnimku!!! z karantény pri príchode zo zahraničia. 

 

img


"Ide o preventívne opatrenie, poznatky o charakteristikách nových variantov vírusu sa totiž ešte priebežne sumarizujú aj vo vzťahu k možnej reinfekcii, respektíve infekcii po očkovaní. Aj takto sa snažíme znižovať riziko zánosu a šírenia nových variantov v populácii," priblížila Račková.

Výnimky z karantény však budú mať po odsúhlasení Ministerstvom zdravotníctva SR zdravotnícki pracovníci, ktorí vstupujú na Slovensko za účelom poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona