Syn bývalého diktátora Kaddáfího kandiduje na prezidenta. Podľa odborníkov však nemá šancu zvíťaziť

NETKY.SK • 16 November 2021, 11:07 • 2 min
Syn bývalého diktátora Kaddáfího kandiduje na prezidenta. Podľa odborníkov však nemá šancu zvíťaziť

TRIPOLIS – Zverstvá a zločiny, ktoré napáchal Muammar Kaddáfí na svojich občanoch, totiž stále silno rezonujú v spoločnosti.

slovakia

left justify in out

O prezidentské kreslo v decembrových voľbách v Líbyi sa bude uchádzať Sajf al-Islám Kaddáfí. Ide o jedného zo synov bývalého diktátora Muammara Kaddáfího, ktorý zomrel v októbri 2011 po tom, ako ho za pomoci síl NATO chytili povstalci. 

 

Demokracia v arabskom svete

Po zlynčovaní ho naložili na auto a odviezli. Pár dní na to jeho mŕtve telo vystavili na verejnosti a pochovali na neznámom mieste v púšti. Informovala o tom televízia ČT24.

 

Sajf ohlásil svoju kandidatúru v čase, kedy sa Líbya nachádza v totálnom rozvrate. Podstatnú časť krajiny pritom ovláda veliteľ povstalcov Chálif Haftar a druhú časť medzinárodne uznávaná vláda Muhammada Dbaíby. 

 

„Nech Boh vnesie pravdu medzi nás a nech si náš ľud zvolí ctihodného,“ uviedol Sajf pri ohlásení svojej kandidatúry. Jeho meno v preklade znamená meč islamu, študoval na prestížnej London School of Economics.

 

Na prvý pohľad sa zdá, že sa ničím nelíši od západných elít. V roku 2000, kedy nemal ani 30 rokov, plnil významné politické úlohy a participoval na obnovení vlády svojho otca.

 

Zúčastnil sa na rokovaniach, ktoré ukončili líbyjsky jadrový zbrojný program. Dokonca sprostredkoval odškodnenie niektorých teroristických útokov sponzorovaných Tripolisom. Keď v roku 2008 slávnostne otvoril svoju výstavu výtvarných diel, v príhovore sa venoval podpore demokracie v arabskom svete.

 

„Demokracia je skôr prostriedkom ako cieľom a my chceme demokraciu, pretože je najlepšou formou vlády na svete,“ skonštatoval Sajf. 

 

Zločiny proti ľudskosti

O necelý rok neskôr, keď na africkom kontinente vypukla Arabská jar, boli ľudia presadzujúci demokratické princípy tvrdo potlačení Kaddáfiho režimom. Po smrti svojho otca sa musel skrývať.

 

Po mesiaci sa ho však podarilo zatknúť. Trest smrti vo svojej rodnej krajine mu nakoniec zrušili a po šiestich rokoch oslobodili. O jeho vydanie sa dlhé roky pokúša medzinárodný tribunál v Haagu.

 

Teraz sa však nečakane rozhodol kandidovať na prezidenta. Politickí analytici tvrdia, že jeho podpora bude veľká, nebude však stačiť na víťazstvo. Množstvo ľudí totiž nikdy nezabudne na tvrdú ruku a zločiny, ktoré napáchal jeho otec. 

 

Silná konkurencia

Kandidatúru v utorok ohlásil aj líbyjský poľný maršal a vojenský vodca východnej časti krajiny Chalíf Haftar. "Vyhlasujem svoju kandidatúru v prezidentských voľbách nie preto, že bažím po moci, ale preto, že chcem viesť náš ľud vpred k sláve, pokroku a prosperite," uviedol Haftar v prejave, ktorý naživo odvysielala líbyjská televízia.

 

Haftar je kontroverznou postavou, mnohí v západnej Líbyi ho odsudzujú za ničivú ofenzívu, ktorú podnikol proti hlavnému mestu Tripolis v roku 2019. Prezidentské voľby sa budú konať  24. decembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies