Tieto krajiny majú najdrahšie a najlacnejšie potraviny v rámci Európy

NETKY.SK • 20 Jún 2019, 17:37 • 2 min
Tieto krajiny majú najdrahšie a najlacnejšie potraviny v rámci Európy

VIEDEŇ - Rakúsko je z hľadiska výdavkov na jedlo a nápoje v rámci Európskej únie drahá krajina. Potraviny a nealkoholické nápoje tam vlani stáli o 25 % viac, než je priemer EÚ. Z údajov štatistického úradu Eurostat vyplýva, že Rakúsko je spolu s Luxemburskom na druhom mieste za Dánskom.

slovakia

left justify in out

Najdrahšie sú v Rakúsku chlieb a pečivo, ktoré o 35 % presahujú priemer EÚ, a mäso je až o 46 % drahšie, čím je Rakúsko najdrahšou spomedzi všetkých členských krajín. Mlieko, syry a vajcia stoja približne o 7 % viac, než je priemer EÚ.

 

Eurostat pri hodnotení cien používa 100-bodový index, pričom 100 bodov predstavuje priemernú európsku cenu potravín a nealkoholických nápojov.

 

Z toho vyplýva, že najdrahšie potraviny sú v Dánsku (130 bodov), kým Nemecko dosiahlo hodnotu 102 bodov. Najlacnejšie sú potraviny vo východných členských krajinách - Rumunsku (66), Poľsku (69) a Bulharsku (76). Tu však Eurostat podotýka, že aj platy sú v týchto krajinách oveľa nižšie než v západnej Európe.

 

img

 

Kým Rakúšania musia pri nákupe základných potravín siahnuť hlboko do vrecka, požívatiny sú lacné. Napríklad cigarety tu v porovnaní s európskym priemerom stoja o 11 % menej a alkoholické nápoje sú zhruba na úrovni priemeru EÚ.

 

Mimoriadne lacný je alkohol v Nemecku: ceny predstavujú 89 bodov zo 100-bodového indexu EÚ. Fínsko je z tohto hľadiska najdrahšie (182 bodov), nasleduje Írsko (177) a Švédsko (152). Väčšinou ceny závisia od výšky sadzieb daní na pivo, víno a destiláty.

 

Veľké rozdiely sú aj v cenách tabakových výrobkov. V najdrahšej členskej krajine - Veľkej Británii - platia fajčiari dvojnásobok európskeho priemeru, kým Bulhari platia len polovicu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies