Tržby e-shopov už v Deň vďakyvzdania prekročili 1 miliardu USD

NETKY.SK • 25 November 2016, 17:04 • 2 min
Tržby e-shopov už v Deň vďakyvzdania prekročili 1 miliardu USD

NEW YORK - Tržby amerických e-shopov už vo štvrtok 24. novembra, pred sviatočnou večerou na Deň vďakyvzdania, prekročili 1 miliardu USD. Vyplýva to z údajov spoločnosti Adobe Digital Index. Tento výsledok odráža súčasný trend, keď čoraz viac ľudí uprednostňuje nákupy cez internet, z pohodlia domova, pred tlačenicou v kamenných obchodoch.

slovakia

left justify in out

V USA každoročne cez predlžený víkend po Dni vďakyvzdania začína vianočná nákupná sezóna. Obchodníci lákajú zákazníkov na akciové ceny. Zdá sa, že Američania už vo štvrtok pred večerou riadne prevetrali svoje kreditky. Podľa Adobe od polnoci do 17.00 h miestneho času utratili za on-line nákupy 1,15 miliardy USD (1,09 miliardy eur). To predstavuje medziročný nárast o takmer 14 %.

 

Oficiálne sa síce vianočná horúčka v USA začína až dnes, v tzv. Black Friday (Čierny piatok), ale s rozmachom e-shopov sa klienti presúvajú na internet, kde obchodníci začínajú s akciovými ponukami skôr ako kamenné predajne.

 

"Zľavy v e-shopoch začali skôr a sú väčšie ako vlani," uviedla Tamara Gaffneyová, analytička z Adobe Digital Index.

 

Predvianočné tržby sú pritom kľúčové pre amerických maloobchodníkov, podieľajú sa približne 40 % na ich celoročnom obrate. Obchodníci sa snažia nalákať klientov na výhodné ceny, v niektorých prípadoch ich zrazia až o 85 %.

 

Národné združenie maloobchodníkov (NRF) odhaduje, že za posledné dva mesiace 2016 stúpnu maloobchodné tržby v USA medziročne o 3,6 % na 655,8 miliardy USD.

 

Zdá sa však, že popularita Čierneho piatka bledne: "Čierny piatok už nie je len jednodňovým podujatím. Zmenil sa na niekoľkotýždňovú udalosť," vyhlásil Christopher Baldwin riaditeľ spoločnosti BJ's Wholesale Club, ktorá prevádzkuje klub obchodov na východnom pobreží USA, kde konkuruje značke Sam's Club. Tá patrí najväčšiemu americkému maloobchodnému reťazcu Wal-Mart.

 

Rastúca popularita e-shopov sa odrazila aj na situácii v kamenných obchodoch. Kým v minulosti sa pred nimi už v noci na piatok vytvárali rady a po otvorení ich ľudia vzali útokom, dnes podľa predbežných správ vôbec nie sú preplnené. Aj doprava je pokojná a plynulá. Možno k tomu prispel aj fakt, že veľké reťazce, napríklad Macy's, Walmart či Target, v snahe konkurovať e-shopom mali otvorené aj vo štvrtok večer, aby odštartovali zľavy. Zdá sa, tradície - aspoň v obchodoch - sa menia.

(1 EUR = 1,0548 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies