Trumpove rozhodnutie rozhnevalo Sudán, rozhodli sa zmraziť rozhovory s USA

NETKY.SK • 13 Júl 2017, 09:24 • 2 min
Trumpove rozhodnutie rozhnevalo Sudán, rozhodli  sa zmraziť rozhovory s USA

CHARTÚM - Prezident Omar al-Bashir pozastavil rokovania s Washingtonom. Hlavnou témou rokovaní bolo ukončenie sankcií proti krajine. Spojené štáty však embargo rozšírili na ďalšie tri mesiace.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Donald Trump sa rozhodol predĺžil revízne obdobie do 12. októbra tohto roka. Až na jeseň Trumpova administratíva rozhodne, či natrvalo zruší desaťročia staré sankcie. Bývalý prezident USA Barack Obama zmiernil sankcie v januári 2017, ale nechal Sudán v revízii po dobu šiestich mesiacov. Toto obdobie sa malo skončiť včera, no prezident Trump prehodnotil jeho rozhodnutie a obdobie predĺžil.

 
Obama sa zaviazal k úplnému zrušeniu sankcií v závislosti od výrazného pokroku krajiny a to v piatich oblastiach. Vo svojom utorkovom prejave však Trump oznámil, že lehotu revízie predlžuje do októbra s odôvodnením, že potrebuje čas na prehodnotenie celej situácie. V stredu sa hlava štátu Bashir rozhodol pozastaviť rozhovory medzi Washingtonom a Chartúnom. Vydal dekrét o pozastavení činnosti výboru, ktorý rokoval s USA. Tento výbor rokuje s americkou stranou o zrušení embarga už viac než rok. Pričom sankcie sú v platnosti od roku 1997.
 
"Je nám ľúto, že takéto rozhodnutie vzniklo po dlhých rokovaniach medzi Sudánom a Spojenými štátmi," povedal sudánsky minister zahraničia Ibrahim Ghandour. "Spojené štáty, Európa, Afrika a medzinárodné spoločenstvo priznávajú, že Sudán splnil svoje záväzky, vo všetkých piatich bodoch. Preto nevidíme žiadny dôvod na predĺženie obdobia revízie," vyjadril sa Ghandour. "Ale stále dúfame, že sankcie budú trvalo zrušené," dodal minister na záver.


Päť oblastí, ktoré boli podmienené ich splnením a následným zrušením sankcií zahŕňali dostupnejší prístup humanitárnych pracovníkov vo vojnových zónach, boj proti terorizmu po boku Spojených štátov, ukončenie nepriateľstva voči ozbrojeným skupinám v Sudáne a zastavenie podpory povstalcom z Južného Sudánu.
 
"Rozhodol som sa, že na prehodnotenie je potrebné viac času. Chceme sa uistiť, že sudánska vláda dosiahla skutočné pokroky vo všetkých týchto oblastiach," informoval Trump.  
 
Washington uložil Súdánu komplexný súbor ekonomických sankcií za údajnú podporu zakázaných skupín. Vedúci predstaviteľ Al-Káidy Usáma bin Ládin, ktorý bol zabitý v roku 2011 americkou armádou v Pakistane, žil v Chartúme v rokoch 1992 až 1996. Ďalším dôvodom je podozrenie z teroristických útokov zo strany Chartúmu proti rebelom z etnických menšín v Dárfúre z roku 2003, ktorý bol zničený vojnou. Prezident Bashir čelí obvineniam z genocídy a vojnových zločinov. Ten vytrvalo obvinenia samozrejme popiera. Podľa dostupných informácií OSN, bolo zabitých najmenej 300-tisíc ľudí a 2,5 milióna civilistov bolo nútených sa presídliť v dôsledku vypuknutia konfliktu v Dárfúre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies