Legendárny Peter Vašek o víne nielen spieva, vie ho aj dorobiť

NETKY.SK • 17 Júl 2022, 15:00 • 2 min
Legendárny Peter Vašek o víne nielen spieva, vie ho aj dorobiť

Pesnička Otvárajte kasíno, ktorú Peter Vašek preslávil, doslova zľudovela. Vznikla v roku 1971 z pera skladateľa Ervína Klimenta, ktorého syn Peter si slovo kasíno prisvojil natoľko, že tvorí veľké hudobné programy s názvom Pesničky z kasína. Ale vráťme sa k Petrovi Vašekovi.

slovakia

left justify in out

Pôvodne bol tanečník.  Do povedomia širokej verejnosti sa však dostal ako spevák  ďalších skvelých piesní ako Bolehlav, Napíš mi, Šedý kufrík rozchodov a iných.

 

Nalejte mi silné červené...

 

Pieseň Otvárajte kasíno priniesla nesmrteľnú slávu obom – spevákovi a spevák pesničke.  Keďže v texte sa spieva o tom, ako dostal chuť na víno,  inak sme nemohli začať ani našu debatu.

 

„K vínu mám veľmi pozitívny vzťah,“  hovorí so smiechom Peter Vašek. „Rád si dám za pohárik-dva, napokon je to aj zdravé, to potvrdia lekári, a chutí mi. Aj keď v piesni sa spieva „nalejte mi silné červené“, dávam prednosť bielemu. Pre mnohých je to prekvapenie, pretože v hudobnej televízii sa vysiela videoklip, v ktorom popíjam červené, tak aj na návštevách mi automaticky, niekedy bez opýtania, nalejú práve červené. Nepohrdnem a nevysvetľujem, že sa držím len textu piesne.“ 

 

 

Spevák, ktorý začiatkom septembra oslávi 77. narodeniny, sa teší dobrej fyzickej i duševnej pohode, aj keď samozrejme vzhľadom na vek sa nejaké boliestky vyskytnú. Prispel k tomu aj život na vidieku. Už 23 žije so svojou treťou manželkou Betkou v dedinke Žemberovce neďaleko Levíc. Spolu sú už 34 rokov a Peter hovorí, že to ani nemieni zmeniť, pretože Betka je skvelá kuchárka. Napokon varí v levickej nemocnici a Peter pri nej naozaj našiel  životné šťastie. Napriek tomu si rád zaspomína na časy a život v hlavnom meste, keď bývali blízko seba s Ivanom Krajíčkom a spoločne navštevovali aj vychytené bratislavské vinárne U Švancera a Vysokú 44.

 

„Ivan bol nielen úžasný šoumen, režisér, spevák, tanečník, ale hlavne kamarát, A to aj dávno predtým, ako sme sa stretli v Repete,“ nostalgicky spomína Peter Vašek.

 

img

 

 

 

Otcom prvýkrát  pred osemnástkou

 

Peter Vašek ukončil konzervatórium na tú dobu za dosť dramatických okolností. Ako sedemnásť a polročný sa stal otcom dcéry Kvetky, ktorú splodil s osemnásťročnou študentkou-huslistkou Marikou. Otec slečny Mariky bol riaditeľom bratislavskej Reduty a hoci sa dvojica milovala, vzťah prekazil, Marika odišla rodiť do českých Teplíc.

 

Peter študoval ďalej na konzervatóriu a otec za neho platil alimenty. Marika neskôr aj s dcérou emigrovala do Nemecka. Peter aspoň do dvoch rokov malú Kvetku tajne navštevoval, no potom sa ich kontakty pretrhli, ale vie, že v Nemecku má štyri vnúčatá. Napriek tomu, keď sa po rokoch stretol s Marikinou matkou, povedala mu, že bol najlepší zať, aj keď nikdy neboli zobratí a pomerne mladých ich od seba odlúčili.

 

Ako dvadsaťročný sa oženil a narodil sa mu syn Peter, s ktorým má vrúcny vzťah rovnako ako s jeho deťmi Lukášom a Vanesou.Hoci manželstvo s Petrovou matkou vydržalo iba 12 rokov, vzťahy medzi otcom a synom sú skvelé. Peter Vašek starší sa totiž zahľadel do manželkinej kamarátky a opustil ju. Neskôr sa druhý raz oženil a hoci s druhou manželkou prežil 21 rokov a majú spolu  syna Viktora, ani toto manželstvo nebolo posledné – tentoraz sa Petrova manželka zahľadela do iného. Viktor bol vynikajúci plavec, má na svojom konte niekoľko zlatých, strieborných i bronzových medailí. Okrem toho, robil aj modela v Nemecku, lebo je veľmi pekný. V súčasnosti pracuje ako architekt.

 

 

 

 

Láska k vínu ho zaviedla k práci vinohradníka

 

Aj keď by sa mohlo zdať, že Peter Vašek sa celým životom prespieval a pretancoval, nebolo to vždy tak.

 

„V Salzburgu, kde som dva roky účinkoval s Orchestrom Gustáva Offermana, ma počula spievať americká kapela Steel Boys, ktorej šéfoval Frizt Stahl a okamžite ma chceli angažovať,“ spomína na premárnenú šancu dnes už bez hnevu Peter Vašek.

 

 

„Lenže to nešlo inak, musel by som zdrhnúť. To som nechcel a oni na mňa tri roky  čakali, písali mi listy, pohľadnice, dodnes ich mám, a potom poslali pre mňa zmluvu na Slovkoncert, kde si ma vyžiadali. Reakcia mocipánov Slovkoncertu bola taká, že som okamžite dostal dištanc spievať, prestali mi  dávať kšefty, o účinkovaní v zahraničí som mohol len snívať. Ktovie, možno som mohol byť svetová hviezda, keby to vyšlo... Zachránila ma Kukurova manželka Táňa, s ktorou sme zobrali dve debny šampanského na ministerstvo. Síce mi zrušili dištanc, ale aj tak mi pán Hudec na Slovkoncerte nedával robotu. Mal som 35 rokov a povedal mi, že som za zenitom, a pritom som spieval od 25. rokov, dovtedy som tancoval. Taká bola doba.“

 

Peter Vašek bol ženatý, mal malého syna Viktora a na tretí raz ho po známosti vzali pracovať do vinohradu. Vždy ho lákala podobná práca, ani nevie, ako to prišlo, že  k nej mal vzťah.

 

 

img

 

 

„Na starosti som mal 12 000 koreňov pod Kolibou JRD Vajnory, dokonca som na 1. mája dostal aj vyznamenanie od Petra Colotku ako výborný pracovník, aj keď neviem, či sa k tomu dnes môžem priznať,“ smeje sa spevák. „Jedného dňa som sa vybral na Kolibu tak, ako som bol, v pracovnom, zaprášený, a stretol som Zoru Kolínsku, ktorá bola šokovaná, že čo tam robím v takomto oblečení. Tak som jej vysvetlil, čo sa mi prihodilo, a ona že toto takto nemôže ostať, aby spevák ako ja pracoval vo vinohrade, hoci mňa tá fyzická práca naozaj bavila. Išla rovno za Ivanom Krajíčkom a spoločne ma vytiahli z vinohradu a veľmi, veľmi mi pomohli. Opäť sa zo mňa stal spevák.“

 

Napriek tomu, že býva na dedine, doma vinohrad nemá, lebo je tam malá záhradka, v ktorej Betka pestuje kvety. Istý čas mal prenajatý vinohrad, aj ho obrábal, ale dozreté hrozno mu všetko vykradli, takže upustil od pestovania podobných radovánok, Celý rok sa narobiť, strihať, okopávať, zakrývať odokrývať a napokon aj tak nič nemať.

 

 

img

 

 

Rozčuľovať sa neoplatí

 

Rovnako známy a rovnako populárny doma i v zahraničí ako Orchester Gustáva Offermana bol v tom čase aj Ochester Juraja Velčovského, v ktorom spievali Oľga Szabová Dušan Grúň, Sally Sallingová a mnohí ďalší, neskôr aj Otto Weiter či Karol Duchoň.

 

„Od Velčovského som odišiel po dvoch rokoch, lebo som nedostával veľa priestoru, tam bol hviezdou Duško Grúň,“  spomína Peter Vašek. „Bolo to logické, dlhšie spolu robili aj boli spribuznení, nakoľko Grúňovci boli krstní rodičia mladšiemu synovi Velčovského a Oľgy Szabovej, Petrovi. Ten už nie je medzi nami, však aj Juraj Velčovský krátko po ňom zomrel. Míňame sa. Slovom, urazil som sa a odišiel.“

 

 

Peter priznáva, že je dosť urážlivý, respektíve bol mladý, tvrdohlavý, ale boxoval a tam si vybil energiu. Veľký kamarát bol aj s Karolom Duchoňom, ktorý by tento rok oslávil 70.-te narodeniny, dokonca blízko seba bývali. Prespieval Karolovu pieseň Šedý kufrík rozchodov, ktorá bola vlastne poslednou pesničkou Karola Duchoňa a podľa Petra Vašeka je veľmi krásna. V súčasnosti je v kontakte s Oľgou Szabovou, s ktorou si telefonujú, spomínajú a debatujú aj o hudbe, samozrejme. Trochu ich mrzí, že kdekto spieva aj ich pesničky, ale napokon vždy skonštatujú, že rozčuľovať sa nad tým neoplatí, lebo doba je taká, aká je.

 

 

Režisér Jakub Nvota: „Divadelné prázdniny sú v tejto chvíli a v tejto spoločenskej situácii mýtus.“




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies