Trumpova administratíva predá Nigérii 12 vojenských lietadiel

NETKY.SK • 4 August 2017, 07:31 • 2 min
Trumpova administratíva predá Nigérii 12 vojenských lietadiel

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa hodlá predať Nigérii 12 vojenských lietadiel Super Tucano A-29 v hodnote 600 miliónov dolárov.

slovakia

left justify in out

O zámere predať lietadlá Nigérii informovalo ministerstvo zahraničných vecí v stredu večer Kongres, ktorý musí predaj schváliť. Od stredy tiež začala plynúť 30-dňová lehota, počas ktorej sa zákonodarcovia môžu pokúsiť predaj zablokovať, čo je však nepravdepodobné.

 

Proces predaja lietadiel Super Tucano A-29 Nigérii náhle zastavil v posledných dňoch svojho funkčného obdobia predchádzajúci prezident Barack Obama po tom, čo nigérijské letectvo 17. januára omylom podniklo nálet na utečenecký tábor pri meste Rann. Vyžiadal si najmenej 115 obetí na životoch a viac ako 200 zranených. Medzi obeťami bolo aj šesť pracovníkov Červeného kríža.

 

Toto bombardovanie sa uskutočnilo práve v deň, keď Obamova administratíva zamýšľala oznámiť Kongresu, že predaj sa realizuje. Namiesto toho bol predaj náhle pozastavený. O tri dni neskôr bol inaugurovaný Trump.

 

O predaji spomínaných lietadiel hovoril nigérijský prezident Muhammadu Buhari vo svojom prvom telefonickom rozhovore s Donaldom Trumpom. Nigéria chce totiž lietadlá A-29 vybavené modernými zbraňovými systémami využiť na zefektívnenie boja proti extrémistickej organizácii Boko Haram.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies