Trumpov tweet robí rozruch v Pakistane: má ho na programe aj vláda, veľvyslanec to musel žehliť

NETKY.SK • 2 Január 2018, 12:13 • 2 min
Trumpov tweet robí rozruch v Pakistane: má ho na programe aj vláda, veľvyslanec to musel žehliť

ISLAMABAD - Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslanca USA v reakcii na kritický novoročný tweet prezidenta Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Trumpove slová o "klamstvách" Islamabadu vysvetľoval už v pondelok na pôde ministerstva veľvyslanec David Hale. Stretnutie potvrdil hovorca americkej ambasády v Pakistane.

 

Šéf Bieleho domu vo svojom úplne prvom tweete v novom roku obvinil túto krajinu najmä z toho, že za miliardy dolárov poskytnutých za uplynulých 15 rokov dostali Spojené štáty  na oplátku len lži a boli oklamané. "Spojené štáty počas uplynulých 15 rokov pochabo pomohli Pakistanu viac ako 33 miliardami dolárov a nedostali nič iné než lži a klamstvá," napísal Trump.

 

Podľa neho si v Pakistane myslia, že americkí politici sú "hlupáci". Vládu v Islamabade znovu obvinil, že poskytuje "bezpečné útočisko" teroristom, ktorých USA hľadajú v Afganistane. "Nikdy viac!" zdôraznil Trump.

 

Pakistanský minister zahraničných vecí Chavádža Ásif odsúdil Trumpov tweet ako politický úskok, za ktorý môže frustrácia Američanov zo zlyhania v Afganistane. Tam bojovníci hnutia Taliban získavajú stále nové územia a podnikajú závažné útoky.

 

Trumpov tweet mal byť aj témou utorkového zasadnutia vlády premiéra Šahída Chákána Abbásího. V stredu sa potom o zhoršujúcich vzťahoch s USA budú radiť najvyšší predstavitelia pakistanských civilných a bezpečnostných zložiek.

 

Vzťahy medzi USA a Pakistanom sú v súčasnosti mimoriadne napäté. Trump ostro kritizoval Pakistan aj vlani v auguste pri predstavovaní svojej novej stratégie pre Afganistan a pohrozil tvrdými opatreniami, ak pakistanská vláda a armáda na svojom území konečne nezasiahnu proti povstalcom z Talibanu a členom teroristickej siete Hakkáníovcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies