Trojročné dieťa zomrelo v Rimavskej Sobote na hnisavý zápal mozgových blán

NETKY.SK • 30 Október 2015, 12:43 • 2 min
Trojročné dieťa zomrelo v Rimavskej Sobote na hnisavý zápal mozgových blán

RIMAVSKÁ SOBOTA - Na hnisavý zápal mozgových blán zomrelo tento týždeň trojročné dieťa. Ako agentúru SITA informovala Mária Tolnayová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, hnisavý zápal mozgových blán je najrýchlejším infekčným smrtiacim ochorením.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej objasnila Tolnayová, úmrtie dieťaťa nahlásili v stredu 28. októbra RÚVZ so sídlom v Rimavskej Sobote, pričom na Detské oddelenie v Rimavskej Sobote ho prijali v utorok 27. októbra. Dieťa bolo z mnohopočetnej rodiny s veľmi nízkym hygienickým štandardom, uviedla Tolnayová.

 

Podľa hovorkyne dieťaťu ochorenie diagnostikovali len na základe príznakov bez laboratórneho potvrdenia prípadu. Medzi príznaky patrí pocit nevoľnosti, nutkanie na zvracanie, dehydratácia a teplota. "Epidemiologické vyšetrenie v ohnisku nákazy vykonali odborní pracovníci epidemiológie tamojšieho RÚVZ hneď v stredu 28. októbra. Meningokoková choroba má často ťažký až prudký priebeh s vysokou úmrtnosťou," vysvetlila Tolnayová s tým, že osud pacienta závisí od včasnej diagnostiky a liečby. V rámci protiepidemických opatrení v ohnisku nákazy priamym kontaktom nariadili v bydlisku dieťaťa lekársky dohľad a zabezpečené profylaktické podanie antibiotickej terapie (Ciphin, Amoksiklav). Pitevná správa zatiaľ nie je k dispozícii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies