Trojmetrové cunami na ostrove Sulawesi ničili domy vrátane mešity

NETKY.SK • 28 September 2018, 17:44 • 2 min
Trojmetrové cunami na ostrove Sulawesi ničili domy vrátane mešity

JAKARTA - Mohutné zemetrasenie na ostrove Sulawesi s magnitúdou 7,5 spôsobilo v piatok vlny cunami, ktoré zasiahli mestá Palu a Donggala, pričom ničili domy a mnoho rodín je nezvestných. Úrady hlásili zatiaľ piatich mŕtvych, ale nie je jasné, či zahynuli v dôsledku vĺn, ktoré dosahovali až tri metre.

slovakia

left justify in out

Komunikačné spojenie s centrálnou časťou ostrova je prerušené a záchranárske práce sťažuje aj tma, informoval hovorca indonézskej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof Sutopo Nugroho.

 

Indonézska televízna stanica ukázala zábery nakrútené mobilným telefónom, na ktorých sa mohutná vlna valila na mesto Palu. Na záberoch vidieť, ako ľudia v strachu utekali a kričali. Spravodajský server BBC taktiež zverejnil video, na ktorom cunami zmietla niekoľko domov, a taktiež záber na mešitu, ktorú veľká vlna poškodila a naklonila.

 

Šéfka indonézskeho geofyzikálneho ústavu Dwikorita Karnawatiová uviedla, že vlna neskôr opadla. "Situácia je chaotická, ľudia pobehujú po uliciach a domy sa zrútili. Na brehu je vyplavená loď," dodala s tým, že vlny mali výšku od pol metra až do troch metrov.

 

Americká geologická služba USGS informovala, že zemetrasenie s magnitúdou 7,5 zaznamenali v hĺbke desiatich kilometrov, pričom jeho epicentrum bolo zhruba 56 kilometrov od mesta Donggala v strednej časti ostrova Sulawesi.

 

Po tomto zemetrasení indonézske úrady vydali varovanie pred vlnami cunami, ktoré sa týkalo obyvateľov provincií v strednej a západnej časti ostrova. Úrady prostredníctvom v televízii vysielanej výzvy žiadali ľudí z pobrežných oblastí, aby sa urýchlene presunuli do vyššie položených miest. Neskôr však varovanie odvolali.

 

Rovnakú oblasť predtým postihlo aj zemetrasenie s magnitúdou 6,1. Indonézske úrady informovali, že toto zemetrasenie si vyžiadalo najmenej jednu obeť a asi desať zranených. Otrasy spôsobili aj materiálne škody na budovách.

 

Indonézia je často vystavovaná zemetraseniam v dôsledku svojej polohy v tzv. ohnivom kruhu, reťazci vulkanických pohorí a tektonických zlomov. V decembri 2004 si silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri pobreží ostrova Sumatra a následná vlna cunami vyžiadali vyše 230.000 obetí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies