Trojka EÚ sa snažila presvedčiť Janukovyča, aby si skrátil funkčné obdobie

NETKY.SK • 20 Február 2014, 16:49 • 2 min
Trojka EÚ sa snažila presvedčiť Janukovyča, aby si skrátil funkčné obdobie

BERLÍN/KYJEV - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes v Kyjeve za dramatických okolností rokoval s ministrami zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Poľska.

slovakia

left justify in out

Rozhovor s nimi však nečakane prerušil kvôli telefonátu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, informovala agentúra UNIAN.
      

Podľa dôveryhodných zdrojov, na ktoré sa odvolala poľská agentúra PAP, západní ministri sa Janukovyča snažili presvedčiť, aby skrátil svoje funkčné obdobie do konca tohto kalendárneho roka.
      

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes v telefonickom rozhovore na Janukovyča naliehala, aby súhlasil s ponukou EÚ, Nemecka a ďalších partnerov, že budú sprostredkovateľmi na rokovaniach medzi ukrajinskou vládou a opozíciou.
      

Merkelová Janukovyča upozornila, že hra o čas len stupňuje konflikt a zahŕňa aj ďalšie nepredvídateľné riziká. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že kancelárka apelovala na všetky strany konfliktu, aby okamžite zastavili násilnosti a dodržiavali uzavreté prímerie. Zdôraznila, že hlavný diel zodpovednosti za plnenie dohôd má vedenie krajiny.
      

S cieľom riešiť súčasnú hlbokú politickú krízu na Ukrajine, ktorú sprevádzajú stupňujúce sa pouličné násilnosti, poslanci opozičných strán na dnešné popoludnie zvolali mimoriadnu schôdzu parlamentu.
      

Podľa informácií tlačových agentúr poslanci opozičných strán Vlasť, UDAR a Sloboda, ako aj nezávislí či opoziční poslanci zvolení v jednomandátových obvodoch už prišli do parlamentu. Reakcia poslancov vládnucich strán - Strany regiónov a komunistov - na výzvu zatiaľ nie je známa. Podľa agentúry UNIAN sa do 16.00 h miestneho času (15.00 h SEČ) zišlo asi 150 poslancov, ale ďalší stále prichádzajú.
     

Podľa diplomatických zdrojov z Bruselu EÚ skúma možnosť uvaliť na Ukrajinu embargo na dovoz zbraní a materiálu používaného pri represívnych akciách. Návrh uznesenia, ktorý sa ešte môže zmeniť, neobsahuje žiadne mená ukrajinských štátnych predstaviteľov. Zvažuje sa aj zákaz vstupu na územie EÚ a zmrazenie aktív v zahraničí. Oficiálne stanovisko EÚ bude známe dnes podvečer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies