Troch zamestnancov košickej UPJŠ obvinili z korupcie

NETKY.SK • 31 Október 2015, 11:04 • 2 min
Troch zamestnancov košickej UPJŠ obvinili z korupcie

KOŚICE - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil vo štvrtok (29.10.) troch zamestnancov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach z podplácania v súvislosti s voľbou rektora univerzity. Informoval o tom dnes denník Korzár.

slovakia

left justify in out

"Korupcia mala súvisieť s voľbou rektora univerzity a oslovení mali byť viacerí nositelia aktívneho volebného práva. Za voľbu konkrétnej osoby neboli protihodnotou peniaze, ale rôzne funkcie, pracovné pozície a iné výhody," uviedol pre denník hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

 

Nového rektora volili členovia Akademického senátu UPJŠ v máji tohto roku. Kandidovali prodekan a bývalý dekan Prírodovedeckej fakulty Pavol Sovák a bývalý dekan Lekárskej fakulty Leonard Siegfried. Sovák zvíťazil v druhom kole pomerom hlasov 23:9.

 

Korzár uvádza, že obvinení sú traja zamestnanci UPJŠ, ktorí patria pod Lekársku fakultu – dekan Daniel P., Leonard S. a Matej Š. Dekan fakulty obvinenie odmieta.

 

"Nebol som obvinený za korupciu, ale za pomoc k prečinu podplácania v súvislosti s voľbou rektora. Nepociťujem absolútne žiadny pocit viny. Nikomu som v súvislosti s voľbami rektora nič neponúkol ani vo finančnej, ani nijakej inej forme a uvedené skutočnosti ma napĺňajú pocitom, ako keby sa niekto chcel vrátiť pred rok 1989, keď nebola sloboda prejavu. Považujem to za pokračovanie útokov na Lekársku fakultu," citoval denník Daniela P.

 

Rektor Sovák uviedol, že rešpektuje prezumpciu neviny a nemá kompetenciu na odvolanie dekana alebo člena akademického senátu. "Ak sa to týka ľudí, ktorí sú v akademických pozíciách, očakávam ich vlastné vyvodenie zodpovednosti voči sebe a že prijmú adekvátne opatrenia v súlade s etickými normami. Mali by odstúpiť," reagoval podľa novín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies