Troch členov ETA odsúdili na 485 rokov

NETKY.SK • 16 Október 2013, 10:38 • 2 min
Troch členov ETA odsúdili na 485 rokov

MADRID - Päť rokov po bombovom útoku na severe Španielska odsúdili troch členov baskickej separatistickej skupiny ETA (Baskicko a jeho sloboda) každého na 485 rokov.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom španielske médiá. Národný súdny dvor v Madride obvinených v utorok uznal vinnými z toho, že v septembri 2008 odpálili bombu umiestnenú v aute pred vojenskou akadémiou v Santone. Pri útoku v malom meste na severnom pobreží Atlantiku zahynul jeden vojak a 25 ďalších ľudí utrpelo zranenia. Výbuch 100-kilogramovej bomby spôsobil navyše na budove akadémie a okolitých domoch škody vo výške päť miliónov eur. Trojici - dvom mužom a žene - priťažilo najmä to, že podľa súdu ohrozili životy mnohých ľudí. Išlo pritom o jeden z posledných útokov ETA predtým, ako sa v októbri 2011 vzdala násilia. Z trestov si podľa španielskeho práva musia odpykať nanajvýš 40 rokov.

Organizácia ETA bojuje už niekoľko desaťročí za vytvorenie nezávislého štátu na území severného Španielska a juhozápadného Francúzska. V rokoch 1961 až 2011 spáchala početné bombové a iné útoky, ktoré si dokopy vyžiadali životy 829 ľudí. Európska únia i Spojené štáty ju preto zaradili na svoje teroristické čierne listiny. V októbri 2011 ETA oznámila "definitívne ukončenie" násilného boja, k formálnemu odzbrojeniu, ako požadovali španielska i francúzska vláda, však doteraz nedošlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies