Trnavské divadlo pripravilo Kamenný chodníček

NETKY.SK • 12 Október 2014, 17:00 • 2 min
Trnavské divadlo pripravilo Kamenný chodníček

TRNAVA - Najhranejšiu slovenskú veselohru Kamenný chodníček zaradí do svojho repertoáru Divadlo Jána Palárika v Trnave, jej premiéra bude v sobotu 18. októbra.

slovakia

left justify in out

Kamenným chodníčkom si divadlo pripomenie 80. výročie úmrtia autora Ferka Urbánka. V decembri pribudne vo foyeri divadla replika jeho busty.

 

Veselohra so spevmi v troch dejstvách v divácky atraktívnom spracovaní v réžii Emila Spišáka zavedie divákov na statok bohatého gazdu Brezovského, kde budú sledovať príbeh zakázanej lásky Adama a Evuši, ale aj stále aktuálny motív honby za majetkom. Inscenácia má svojou témou čo povedať aj súčasnému publiku a bude spestrením repertoáru trnavského divadla. V úlohe Pavla Brezovského sa predstaví Jozef Bujdák, v predstavení hrajú Miroslav Beňuš, Nina Kočanová a ďalší. Popri hercoch sa na javisku predstavia aj členovia folklórneho súboru Trnafčan.

 

Urbánek sa na javisko trnavského divadla vráti po šestnástich rokoch. Jeho život bol spojený s Trnavou, kde dlhé roky pôsobil v Spolku sv. Vojtecha. Jeho inscenácie sa hrávali a dodnes hrajú na mnohých ochotníckych aj profesionálnych javiskách. Práve Kamenný chodníček bol takmer povinným repertoárom ochotníckych divadiel. Ferko Urbánek sa zaslúžil o poslovenčenie repertoáru slovenského divadla, kliesnil cestu hrám kritického realizmu na ochotnícke scény a posilňoval nimi obranný postoj proti národnostnému útlaku.

 

Ferko Urbánek sa narodil 31. júla 1858 vo Vsetíne, zomrel 10. decembra 1934 v Bratislave. Bol jedným z najplodnejších slovenských dramatikov, napísal 50 divadelných hier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies