VIDEO: Jon Bon Jovi oslavuje 60. narodeniny!

NETKY.SK • 2 Marec 2022, 09:53 • 2 min
VIDEO: Jon Bon Jovi oslavuje 60. narodeniny!

PERTH AMBOY/BRATISLAVA - Rockový Spevák, skladateľ, gitarista a tiež herec a filantrop Jon Bon Jovi patrí medzi legendy, ktoré získali celosvetovú slávu. Môže sa popýšiť aj titulom najsexi rocková hviezda.

slovakia

left justify in out

Jon Bon Jovi, vlastným menom John Francis Bongiovi junior, sa narodil 2. marca 1962 v americkom Perth Amboy v štáte New Jersey. S hudbou začínal, keď mal 13 rokov, v prvej svojej skupine Raze hral na klavíri a gitare.

 

O tri roky neskôr sa stretol s Davidom Bryanom a založili skupinu Atlantic City Expressway. V marci 1978 sa so šťastím dostal na koncert Brucea Springsteena v newyorskej Madison Square Garden, čo bol impulz k jeho muzikantskej dráhe.

 

 

V roku 1980 založil ďalšiu skupinu The Rest. Zarábal si ako pomocník v nahrávacom štúdiu Power Station bratranca Tonyho a po večeroch skladal piesne. Jednu z nich – Runaway – hrala aj miestna stanica WNEW. Ak chcel hrať, musel si založiť kapelu. Bolo to v roku 1983, v zostave boli klávesák David Bryan, bubeník Tico Torres, gitarista Richie Sambora a basgitarista Alec John Such.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Tomi Kid Kovács pomáha Ukrajincom utekajúcim pred vojnou

 

Debutový album s názvom Bon Jovi vydali 21. januára 1984. Hitom sa stala skladba Runaway, ktorá aj prvá bodovala v singlovom rebríčku. V novembri 1986 viedli prvýkrát americký rebríček so skladbou You Give Love A Bad Name. Veľmi úspešný bol album Slippery When Wet v októbri 1986 s predajom viac ako 28 miliónov výliskov a New Jersey v októbri 1988, ktorého predali viac ako 18 miliónov výliskov, obidva sa dostali na prvé miesto v rebríčku albumov.

 

img

 

V roku 1989 podnikli svetové turné, za 16 mesiacov absolvovali 237 koncertov. V rámci turné vystúpili tiež v Moskve a album New Jersey vyšiel v auguste 1989 aj v Sovietskom zväze. V júli 1990 nahral Bon Jovi titulnú skladbu Blaze Of Glory do filmu Young Guns II režiséra Geoffa Murphyho. Dostala sa na prvé miesto hitparády a získala nomináciu na cenu Grammy. Rovnako aj soundrack filmu bol prvý v rebríčku albumov. Chvíľu to vyzeralo na koniec kapely a začiatok sólovej dráhy, navyše, keď ešte v tom čase vydal sólový album Stranger In This Town aj gitarista Richie Sambora. Rozchod sa však nekonal.

 

V 90. rokoch začal Jon Bon Jovi hereckú kariéru, hral vo filmoch Moonlight a Valentino, U-571, účinkoval aj v televíznych filmoch Sex and the City, Ally McBeal a The West Wing.

 

img

 

V roku 1996 ho časopis People zaradil medzi 50 najkrajších ľudí sveta a v roku 2000 mu People udelil titul najsexi rocková hviezda. V roku 2006 založil nadáciu Jon Bon Jovi Soul Foundation, ktorá sa zameriava na problémy chudoby a bezdomovectva v Spojených štátoch. V roku 2009 ho uviedli do Skladateľskej siene slávy, v roku 2012 ho časopis Billboard zaradil na 50. miesto v rebríčku Power 100 najmocnejších a najvplyvnejších ľudí v hudobnom biznise.

 

K téme: Majiteľ FC Chelsea Roman Abramovič chce ukončiť vojnu na Ukrajine. S Putinom má dobrý vzťah

 

Bon Jovi vydali 15 štúdiových albumov, najnovší s názvom 2020 vyšiel v októbri 2020. K diskografii patria aj 3 live nahrávky a 5 kompilačných albumov. Za pieseň Who Says You Can't o Home dostali v roku 2007 cenu Grammy. V singlovej TOP 40 hitparáde mali do dnešných dní 20 piesní, 4 z nich na prvom mieste. Jon Bon Jovi vydal aj dva sólové albumy, Blaze of Glory v júli 1990 a Destination v júni 1997.

 

 

V apríli 1989 sa v Las Vegas oženil so svojou stredoškolskou láskou Dorotheou Hurley. Majú štyri deti, dcéru Stephanie Rose a troch synov Jesseho Jamesa Louisa, Jacoba Hurleyho a Romea Jona. V máji 2021 získal Jon Bon Jovi čestný titul Princeton University za prínos k spoločensko-hudobnej oblasti a charitatívnej činnosti.

 

Možno vás zaujme: Prvý singel z posledného albumu Mira Žbirku nesie odkaz – Nie si sám

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona