Tri zmeny sa Slovákom vydarili, Hubočan myslel iba na blok

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 09:00 • 2 min
Tri zmeny sa Slovákom vydarili, Hubočan myslel iba na blok

LILLE - Tri zmeny v základnej zostave, tri spoľahlivé a pre tím veľmi dôležité výkony. Tréner slovenských futbalistov Ján Kozák poslal oproti prvému zápasu s Walesom (1:2) do druhého duelu na EURO proti Rusom (2:1) obrancu Tomáša Hubočana, štítového stredopoliara Viktora Pečovského a na hrot Ondreja Dudu. Všetci traja zohrali svoje úlohy a ako ukázal konečný výsledok, zohrali ich viac ako dobre.

slovakia

left justify in out

Nad štartom ľavého beka Hubočana dlho visel otáznik, v príprave ho brzdilo zranenie, ktorého príčinou bola skrytá infekcia zubu. Je ale tradičnou súčasťou slovenskej defenzívy, je skvele zohratý s ostatnými a tak jeho štart namiesto Dušana Šventa sa aj očakával. Obranca Dinama Moskva predviedol tiež jeden z kľúčových okamihov, keď obetavým hodením sa do strely ruského hráča v posledných minútach zabránil takmer istému gólu. Ako po zápase skonštatoval, v tom momente myslel len na jednu vec: "Len na to, aby sme nedostali gól. Bolo to v posledných minútach a my sme chceli získať tri body. Sústredil som sa len na to, aby som blokom zabránil gólu."

 

Tradične usilovný a mimoriadne dôležitý výkon, čo sa týka "čiernej roboty", odviedol skúsený Viktor Pečovský. Kapitán MŠK Žilina nahradil v základe Patrika Hrošovského a po zápase žiaril spokojnosťou. "Je to pre mňa niečo neskutočné. Tá atmosféra. Dá sa povedať, že to bol nesmierne dôležitý zápas, lebo ak sme chceli v skupine ešte žiť, nemohli sme prehrať. A vyhrali sme. Je to niečo nezabudnuteľné. Paráda," uviedol v mixzóne a opísal aj ťažké okamihy v druhom polčase pri mohutnom ruskom tlaku: "V prvom polčase sme boli v hre, snažili sme sa o medzihru a darilo sa nám to. Mali sme aj dobré šance. Ten druhý polčas Rusi začali riskovať, mali hore štyroch hráčov a tým pádom aj my strední hráči sme sa museli trochu stiahnuť. Už to bolo viac o obetavosti, odchádzali aj fyzické sily."

 

Tak ako v príprave v Nemecku, kde Kozákovci senzačne zdolali úradujúcich majstrov sveta 3:1, naskočil na hrot mladík Ondrej Duda. Opäť dokázal, že si svoje miesto zastane nad očakávanie, hoci pozíciu mal ťažkú, keď na hrote musel naháňať obrancov súpera pri rozohrávke. "Sú to pre mňa výnimočné zápasy. Som rád, že som tu, a že som dostal šancu od trénera Kozáka. A že som ju prakticky aj využil. Nebol to ľahký zápas, všetci sme vedeli, že musíme vyhrať, ale tlak sme si nepripúšťali. Potom to prišlo, dali sme dva krásne góly, Vlado Weiss aj Marek Hamšík to trafili geniálne," zhodnotil výhru 21-ročný legionár Legie Varšava, ktorý v slovenskom tíme patrí k hráčom s najviac odbehanými kilometrami: "Som zvyknutý aj v Legii takto behať. Rád by som nabehal šesť kilometrov a dal tri góly, ale keď musím obetovať veľa pre mužstvo, tak nemám problém. Hrám za svoju krajinu a Slovensko, a to je dostatočný dôvod na to, aby som behal."

 

V kabíne panuje skvelá chémia medzi staršími aj mladými, čo dokazujú aj slová Dudu na adresu špílmachra Hamšíka a jeho exportný víťazný zásah: "Nebudem o Marekovi veľa rozprávať, všetci ho poznáte. Je to geniálny hráč a učím sa od neho každý tréning. Robil som si trošku srandu, že či chcel centrovať alebo strieľať. Ale nie, fakt chcel strieľať. Už som vedel, že bude ešte sekať na pravú nohu, hráča poslal na tribúnu a trafil to famózne. Jeden z najkrajších gólov na majstrovstvách."

 

"Sokolov" tlačili vpred a ku koncu dodávali potrebnú silu aj fantastickí fanúšikovia. Na tribúnach štadióna v Lille zahanbili ruskú väčšinu, prekričali ju a hráči im po súboji ďakovali: "Bolo ich viac ako na zápase s Walesom a naozaj famózne fandili. Aj oni boli dôležitým článkom víťazstva. Aj ja som tu mal rodinu a som rád, ako fandili," uviedol autor prvého slovenského šampionátového gólu.

 

Zápas sa hral pod zatvorenou strechou, čo bolo niečo nové aj pre hráčov SR. "Ja som takto ešte nehral. Boli tri hodiny a prakticky tu bola tma, ale bral som to akoby bol zápas o deviatej večer. Bolo trošku dusno, ale mali sme rovnaké podmienky ako Rusi," okomentoval Duda raritnú udalosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies