Vláda zruší viaceré úlohy pre ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského

NETKY.SK • 7 Apríl 2021, 6:31 • 2 min
Vláda zruší viaceré úlohy pre ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského

BRATISLAVA - Nový kabinet Eduarda Hegera by mal v stredu na svojom prvom rokovaní zrušiť a zmeniť niektoré úlohy pre ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jána Mičovského.

slovakia

left justify in out

Materiál, ktorý bude v stredu predložený, bol spracovaný po prehodnotení aktuálnosti, resp. neaktuálnosti jednotlivých úloh vyplývajúcich ministrovi pôdohospodárstva z uznesenia vlády

 

Rozšíri sa predaj z dvora
Napríklad jedna úloha z uznesenia vlády, ktorá by sa mala zrušiť, ukladá Mičovskému povinnosť predložiť na rokovanie vlády návrh novely nariadenia vlády, ktorým sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu či dodávanie mlieka a mliečnych výrobkov konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarňam, ktorým sa umožní odoberať suroviny na podnikanie od drobných lokálnych podnikateľov.

 

Súčasne by sa mal rozšíriť okruh komodít na predaj z dvora. Hlavným dôvodom pre zrušenie predmetnej úlohy z uznesenia vlády je podľa kabinetu to, že po jej prípadnom splnení by novelizované nariadenie bolo v rozpore s platnou európskou legislatívou. Agrorezort aktuálne hľadá riešenie, ako upraviť predaj z dvora tak, aby takáto činnosť bola v súlade s európskou legislatívou.

 

Novela o splatnosti faktúr
Ďalšia úloha uvedená v uznesení vlády, ktorá by sa mala zrušiť, ukladá ministrovi pôdohospodárstva povinnosť predložiť na rokovanie vlády návrh novely o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami.

 

Novelou sa má ustanoviť začiatok plynutia splatnosti faktúry pri obchode s potravinami odo dňa doručenia faktúry. Dôvodom zrušenia tejto úlohy je, že po jej prípadnom splnení nebudú v zákone ustanovené dva začiatky plynutia lehoty splatnosti faktúry.

 

Bude určený iba jeden začiatok plynutia lehoty splatnosti faktúry (t.j. odo dňa doručenia faktúry), čím by mohlo dôjsť k nesprávnej transpozícii Smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) o nekalých obchodných praktikách vo vzťahoch medzi podnikmi v poľnohospodárskom a potravinovom dodávateľskom reťazci.

 

Pandémia poznačila rokovania pracovných skupín
Zrušené pravdepodobne budú aj ďalšie dve úlohy z uznesenia vlády. Tie hovoria o  ktoré povinnosti ministra predložiť na rokovanie vlády návrh novely zákona o potravinách, ktorým sa zníži minimálna hranica pokuty pri opakovanom porušení povinností, za ktoré bola uložená pokuta.

 

Tiež návrh novely zákona o potravinách, ktorým sa umožní predaj potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Novelizácia zákona o potravinách je aktuálne v legislatívnom procese.

 

Vzhľadom na aktuálny vývoj pandémie COVID-19 a s tým súvisiace obmedzenia, je proces zasadania pracovných skupín komplikovanejší a prejednávanie pripomienok je časovo náročné.

 

Predmetný návrh zákona, ktorým sa malo zabezpečiť plnenie úloh bol predložený na medzirezortné pripomienkové konanie. V rámci neho bolo uplatnených 70 pripomienok, z toho 39 zásadných.

 

Počas vyhodnotenia predložených pripomienok a rozporových konaní boli rozpory s povinne pripomienkujúcimi subjektmi odstránené, avšak podľa vlády prišlo k zásadným zmenám textu návrhu, čo v zmysle ustanovenia znamená opätovné predloženie na medzirezortné pripomienkové konanie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona