Posun v eskalujúcom spore medzi Tureckom a Gréckom, Erdogan je ochotný rokovať

NETKY.SK • 16 September 2020, 20:56 • 2 min
Posun v eskalujúcom spore medzi Tureckom a Gréckom, Erdogan je ochotný rokovať

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu informoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú o tom, že nezhody vo východnom Stredomorí sa dajú vyriešiť aj konštruktívnymi rokovaniami.

slovakia

left justify in out

Erdogan a Merkelová sa prostredníctvom videokonferencie zhodli, že eskalujúca kríza pri gréckych ostrovoch dajú vyriešiť bez použitia vojenskej sily, na základe konštruktívneho dialógovecká strana.

 

img

 

Top téma na summite EÚ

Turecký prezident poznamenal, že pozícia európskych krajín v otázke východného Stredomoria musí byť konzistentná. Dodal, že bude pokračovať v uplatňovaní rozhodnej politiky, pokiaľ ide o práva Turecka.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Turecko dostalo výstrahu od USA, aby nezvyšovalo napätie vo vodách Stredozemného mora

 

Očakáva sa, že táto téma bude dominovať na nasledujúcom summite EÚ, ktorý je naplánovaný na 24. - 25. septembra, poznamenala DPA.

 

Eskalujúce napätie pre zásobárne ropy

Turecko a Grécko, susedia a spojenci v NATO, sa už dlhší čas sporia o zásoby zemného plynu a námorné hranice. Obidve strany si nárokujú právo na prieskum a ťažbu energetických zdrojov v tej istej časti východného Stredomoria.

 

Súvisiaci článok: Lavrov: Rusko je pripravené pomôcť v eskalujúcom spore medzi Gréckom a Tureckom

 

img

 

Napätie stúplo v júli po tom, čo Turecko vyslalo do sporných vôd seizmické výskumné plavidlo. Spojenci Európskej únie vyslali do tohto regiónu svoje lode, aby pomohli Grécku potvrdiť jeho nároky.

 

Prečítajte si viac: Medzi Tureckom a Gréckom to vrie. Schyľuje sa k vojne?

 

Ankara aj Atény medzitým uskutočňovali v oblasti manévre s fregatami a stíhačkami. Nemecko v súčasnosti predsedá Rade EÚ a Merkelová sa snaží zmierniť toto napätie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies