VIDEO: Zomrel americký astronaut Michael Collins, ktorý bol členom misie Apollo 11

NETKY.SK • 29 Apríl 2021, 06:48 • 2 min
VIDEO: Zomrel americký astronaut Michael Collins, ktorý bol členom misie Apollo 11

Michael Collins, jeden z troch členov prvej misie s posádkou na Mesiac Apollo 11 z roku 1969, zomrel vo veku 90 rokov.

slovakia

left justify in out

Michael Collins zomrel v stredu 28. 4. po boji s rakovinou. Posledné dni strávil pokojne, s rodinou po svojom boku. Collins bol pilotom veliteľského modulu počas misie Apollo 11. Vo vesmíre vykonal rozhodujúce manévre, ktoré boli potrebné na to, aby sa na Mesiac dostali. Bol nadšený, keď sa ostatným dostalo slávy. „Určite som si myslel, že nemám najlepšie sedadlo z tých troch,“ uviedol. „Ale môžem úprimne povedať, že som bol nadšený tým sedadlom, ktoré som mal,“ dodal Collins.

 

 

Zostal na obežnej dráhe Mesiaca, keď jeho kolegovia Neil Armstrong a Buzz Aldrin kráčali po Mesiaci. Aldrin, ktorý má 91 rokov, je teraz jediným preživším členom misie. „Drahý Mike, nech už si bol alebo budeš kdekoľvek, vždy budeš mať Oheň, ktorý nás šikovne prevedie do nových výšin i do budúcnosti. Budeš nám chýbať. Mier, “ napísal Aldrin na Collinsovu  počesť na sociálnej sieti.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Podaril sa prvý let helikoptéry na Marse

 

Po odchode z Nasy sa krátko venoval politike, neskôr však odišiel na Floridu, kde maľoval a písal. Napriek tomu, že sa v roku 2019 pripojil k Twitteru, vo veku 88 rokov pripustil, že reflektory verejného života si nikdy poriadne neužil. Jeho meno však zostane živé navždy, pretože nová generácia astronautov sa v najbližších rokoch pripravuje na návrat na Mesiac po stope Collinsa a ďalších priekopníkov Apolla.

 

Collinsova rodina vo svojom vyhlásení uviedla, že „Mike vždy čelil výzvam života s milosťou a pokorou, a rovnako čelil tejto svojej poslednej výzve“„Bude nám strašne chýbať. Napriek tomu tiež vieme, aké šťastie mal Mike, keď žil život, aký prežil. Uctime si jeho želanie, aby sme tento život oslávili, a nie smútili,“ uviedla jeho rodina.

 

 

Prečítajte si tiež: Na ISS mieri loď Crew Dragon so štyrmi astronautmi


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona