Trh s kreditnými kartami na Slovensku postupne rastie

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 13:45 • 2 min
Trh s kreditnými kartami na Slovensku postupne rastie

BRATISLAVA - Trh s kreditnými kartami na Slovensku postupne rastie. Ako pre portál voFinanciach.sk povedal výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik, za posledné tri roky vzrástol počet kreditných kariet na Slovensku o 13 %.

slovakia

left justify in out

"Keď sa pozrieme na počet transakcií kreditnými kartami, ich počet vzrástol o 92 %, čo jasne ukazuje, že ich Slováci využívajú stále aktívnejšie," skonštatoval Ovčarik. Ako doplnil produktový manažér ZUNO banky Juraj Karabínoš, Slováci si už uvedomujú výhody kreditiek, pretože umožňujú čerpanie schváleného úverového limitu bezúročne.


Kreditná karta však podľa Ovčarika patrí spomedzi bankových úverov k tým najdrahším. Úrokové sadzby sa pohybujú na úrovni 16 % až 26 %. Okrem toho s kreditnými kartami sa spájajú aj poplatky. Ročný poplatok za kartu sa podľa Ovčarika pohybuje od štyroch eur do 96 eur v závislosti od banky a kreditnej karty. Výnimočne je zadarmo.


Najväčšou výhodou kreditných kariet je bezúročné obdobie. "V skutočnosti ale väčšina ľudí nedodrží podmienky bezúročného obdobia, a preto platia úroky na úrovni 20 %. Tvorcovia parametrov kreditných kariet s tým počítajú. Vedia, že väčšina ľudí podmienky bezúročného obdobia nedodrží," povedal Ovčarik.


Manipulácia s kreditkou je podľa analytika portálu FinancnaHitparada.sk Pavla Škriniara z roka na rok uvedomelejšia. Iba približne 5 % jej majiteľov ju zvykne využiť na výber z bankomatu a tento podiel sa v porovnaní s predošlými rokmi znižuje. Drvivá väčšina klientov ju teda používa na to, na čo je primárne určená - na platenie. "Môžeme povedať, že veľká časť našich klientov si svoje záväzky plní a spláca načas," povedal pre portál voFinanciach.sk produktový manažér ZUNO banky Juraj Karabínoš.


Kreditné karty sa na Slovensku a v Čechách podľa mBank presadzujú len postupne, pričom množstvo klientov nepozná rozdiel medzi debetnou a kreditnou kartou. Postupne sa však finančná gramotnosť zvyšuje a záujem klientov o kreditné karty v mBank stúpa. "Rast je dokonca rýchlejší na Slovensku ako v Čechách. Za posledných šesť mesiacov sa zvýšil ich počet na Slovensku o 9 %, zatiaľ čo v Českej republike o 6 %," uviedla mBank.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies