Trh Nasch Markt známy z Viedne chcú aj na Poštovej v Bratislave

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 14:29 • 2 min
Trh Nasch Markt známy z Viedne chcú aj na Poštovej v Bratislave

BRATISLAVA - Čerstvé potraviny, kvety či malé suveníry by mohol v budúcnosti ponúknuť Náš markt na Poštovej ulici v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Projekt je známy z Viedne alebo Mníchova pod názvom Nasch Markt, ako tradičné miesto na nákup domácich produktov, čerstvých potravín i delikates z rôznych kútov sveta. Práve týmto konceptom sa inšpiruje Staré Mesto spolu so súkromným partnerom, ktorí by tento projekt chceli priniesť aj do centra Bratislavy. O zámere budú v utorok 24. júna rokovať staromestskí poslanci.

 

Trh s čerstvými potravinami a domácimi produktmi by mohol vyrásť na Poštovej ulici v Bratislave. S nápadom prišla spoločnosť Koliba Slovakia Plus, s.r.o., ktorá patrí do skupiny prevádzkovateľov Freshmarketu na Tomášikovej ulici. Firma na rohu Poštovej a Obchodnej ulice vlastní pozemok s rozlohou viac ako 1 500 metrov štvorcových. Pozemok je pre dlhodobo nevyriešené otázky územného plánovania neudržiavaný, na čo Staré Mesto súkromníka už viackrát upozornilo, píše sa v materiáloch predkladaných na rokovanie staromestského zastupiteľstva. To by mohol vyriešiť práve nápad s trhom Náš markt. Spoločnosť totiž ponúka svoj pozemok pre potreby trhu, ak Staré Mesto umožní stánky postaviť aj na Poštovej ulici, ktorú spravuje. "Poštová ulica má charakter pešej zóny a poskytuje dostatok priestoru na umiestnenie jednotlivých prevádzok a zariadení, ktoré budú súčasťou projektu Náš markt. Poštová ulica je súčasne dostatočne „atraktívnym miestom“ schopným pritiahnuť pozornosť obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta," píše sa v materiáloch.

 

Súkromná spoločnosť spolu so Starým Mestom vytvoria spoločný podnik Bratislavský Náš markt, ktorý bude trhovisko prevádzkovať. Mestská časť do projektu vloží 1 000 eur ako vklad pri založení spoločnosti a poskytne priestory pre trh na Poštovej ulici. Financovanie projektu i jeho realizácia už budú na pleciach spoločnosti Bratislavský Náš markt a firmy Koliba Slovakia Plus, staromestský rozpočet to nezaťaží. 

 

Cieľom spoločného projektu Starého Mesta a súkromnej firmy je oživiť centrum Bratislavy a zatraktívniť priestor pešej zóny na Poštovej ulici, ktorá dnes slúži len ako prechod medzi Hodžovým námestím a Námestím SNP. Myšlienkou trhu Náš markt je vytvoriť miesto s príjemnou atmosférou, kde si budú môcť ľudia nakúpiť kvalitné a čerstvé potraviny, ale aj stretnúť sa s priateľmi či posedieť pri dobrom jedle a pití. Dbať pritom chcú na rozmanitosť ponúkaného sortimentu, čerstvosť a kvalitu tovaru i podporu domácich producentov. "Náš markt by sa mal stať alternatívou k neosobným nákupom vo veľkých obchodných centrách, ktorým by mal konkurovať skladbou sortimentu, zárukou kvality a čerstvosti a osobným prístupom predavačov k zákazníkom," navrhujú organizátori bratislavského trhu. 

 

Inšpiráciu tvorcovia bratislavského trhu Náš markt našli napríklad vo Viedni, kde má podobný trh už dlhoročnú tradíciu. Názov trhu Nasch Markt pochádza z nemeckého naschen - mlsať. Už to napovedá, že Nasch Markt u našich susedov ponúka okrem lokálneho ovocia a zeleniny napríklad aj rôzne koreniny, domáce cestoviny, syry, mäso, ryby, pečivo, sladkosti či exotické špeciality. Dobroty domácej i svetovej kuchyne zase návštevníkom ponúkajú stánky s občerstvením či tematicky ladené malé gastronomické prevádzky. V ponuke sú aj rezané kvety či drobné suveníry. Viedenský Nasch Markt je tiež známy svojou "rodinnou" atmosférou a osobným prístupom predavačov k zákazníkom, píše sa v materiáloch Starého Mesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies