Tretinu spoločností v minulom roku trápili rastúce náklady. Úpravy procesov a technológií pomohli

NETKY.SK • 6 Marec 2024, 11:00 • 2 min
Tretinu spoločností v minulom roku trápili rastúce náklady. Úpravy procesov a technológií pomohli

Najväčšou výzvou pre české a slovenské podniky v roku 2023 boli rastúce náklady a nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Najčastejšie tomu čelili zjednodušením procesov a investíciami do technológií. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila spoločnosť Grit.

slovakia

left justify in out

Vysoká inflácia, presýtený trh práce a technologický pokrok. To sú vonkajšie vplyvy, ktoré v roku 2023 najviac ovplyvnili život českých a slovenských podnikov. Potvrdzuje to aj prieskum spoločnosti Grit, ktorá sa 130-tich firiem naprieč odvetviami a veľkosťami pýtala na najväčšie výzvy, ktorým čelili v minulom roku.

Viac ako 33 % respondentov považuje za najväčšiu prekážku minulého roka rast podnikových nákladov a 26 % pokles tržieb. Je teda zrejmé, že podniky aj v minulom roku bojovali s klesajúcou, ale stále vysokou infláciou. Personálne zabezpečenie, a najmä nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, bolo problémom pre 30 % respondentov.

"Tieto problémy môžu tlačiť spoločnosti k unáhleným rozhodnutiam v podobe zvyšovania cien alebo drastických škrtov. Tie síce môžu krátkodobo pomôcť, ale v budúcnosti môžu spoločnosti uškodiť. Preto nás potešilo, že podľa týchto údajov čoraz viac spoločností uplatňuje uváženejší prístup. Hľadajú spôsoby, ako zjednodušiť alebo automatizovať procesy s cieľom znížiť prevádzkové náklady," hovorí generálny riaditeľ Gritu Ľubomír Veselý.

Automatizácia a digitalizácia ako východisko z krízy

Menej ako polovica respondentov uviedla, že na tieto problémy reaguje optimalizáciou prevádzky a výroby. Inými slovami, aktívne hľadajú spôsoby, ako skrátiť alebo zjednodušiť stanovené procesy, napríklad pomocou digitalizácie alebo automatizačných technológií. V minulom roku do nich investovalo 37 % respondentov. Spoločnosti si uvedomujú, že vyššia efektivita práce nielen znižuje prevádzkové náklady, ale aj uľahčuje činnosť v prípade nedostatku zamestnancov.

"Ak chce spoločnosť znížiť náklady, mala by si dôkladne prejsť jeden proces za druhým a zamyslieť sa, či sa nedajú robiť inak a jednoduchšie. Napríklad stále existuje veľa účtovných oddelení, kde zamestnanci tlačia potvrdenia z e-mailov a potom ich ručne prepisujú do IT systému. Takáto práca stojí spoločnosti desiatky alebo stovky hodín mesačne a vytvára chyby. Dnes však existujú softvérové nástroje, ktoré tento proces zvládnu úplne automaticky," vysvetľuje Ľubomír Veselý.

Zo spoločností, ktoré v minulom roku investovali do technológií, si 72 % zakúpilo softvér alebo podnikové cloudové nástroje. Okrem toho 55 % investovalo do hardvéru a 32 % do výrobných strojov. To je v súlade s trendom, keď spoločnosti uprednostňujú investície do riešení s rýchlou návratnosťou, ako sú napríklad cloudové nástroje.

Štvrtina spoločností je zaťažená technologickým dlhom

Okrem vyššie uvedených problémov 25 % spoločností uviedlo v minulom roku ako hlavný problém svoj technologický dlh. To znamená zastaraný hardvér, softvér alebo riešenia kybernetickej bezpečnosti, ktoré už nefungujú v dôsledku rýchleho technologického pokroku v posledných rokoch.

"Je dobré, že si spoločnosti uvedomujú zastaranosť svojich systémov. Podiel českých a slovenských firiem, ktoré zavádzajú automatizačné nástroje, z roka na rok rastie. Firmám, ktoré to doteraz odkladali, už teraz uchádza vlak," uzatvára Lubomír Veselý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Spoločnosť GriT
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies