Tréner Tarkovič si nechce vyberať, prvý kôš pre žreb kvalifikacie MS 2022 vyzerá až desivo

NETKY.SK • 7 December 2020, 14:55 • 2 min
Tréner Tarkovič si nechce vyberať, prvý kôš pre žreb kvalifikacie MS 2022 vyzerá až desivo

BRATISLAVA - V pondelok večer po 18.00 h vo švajčiarskom Zürichu vyžrebujú zloženie skupín európskej časti kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta v Katare 2022. Základné fakty pred žrebom sú zrejmé.

slovakia

left justify in out

S kým sa určite nestretneme?

Slováci sa vzhľadom na redukované poradie európskych tímov v novembrovom rebríčku FIFA dostali na 19. miesto a tým aj do druhého výkonnostného koša medzi 20 najlepších. Znamená to, že sa v kvalifikačnom boji určite nestretnú s ďalšími súpermi z druhého koša - Poliakmi, Rakúšanmi, Rumunmi, Srbmi, Švajčiarmi, Švédmi, Turkami, Ukrajincami a Walesanmi.

 

img

 

Záverečné duely nám pomohli 
Čerstvo potvrdený tréner slovenskej reprezentácie Štefan Tarkovič do Zürichu nevycestoval. Vzhľadom na pandémiu koronavírusu budú všetci reprezentační tréneri a s nimi aj futbalisti a fanúšikovia sledovať žreb iba na diaľku zo svojich domovov. "Nerád tipujem, ako žreb dopadne. Dopredu si nevyberám. Samozrejme, teší ma, že sme zvládli v novembri finále baráže v Severnom Írsku aj zápas Ligy národov so Škótskom a zaručili si 19. miesto v renkingu." 

 

img

 

"Nestretneme sa teda s viacerými nepríjemnými mužstvami, ktorým tiež patrí druhý výkonnostný kôš. Dodám však, že tímy v druhom a treťom koši sú veľmi vyrovnané. V konečnom dôsledku sa môže ukázať, že sme až takú veľkú výhodu nezískali," uviedol Štefan Tarkovič pre denník Šport.

 

Všetci súperi sú kvalitní 
Tarkovič chce zostať v rovine pozorovateľa na diaľku. Odmietol vybrať si tím, ktorý by mu spomedzi desiatky z elitného koša (Anglicko, Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Holandsko, Chorvátsko, Nemecko, Portugalsko, Španielsko, Taliansko) najviac vyhovoval do našej skupiny. "Nevytiahnete zo mňa želanú skladbu našej skupiny a už vôbec nie moju skupinu smrti....Viem si predstaviť, že do súbojov s gigantmi, s ktorými nemáme najhoršiu bilanciu, pôjdeme o čosi lepšie mentálne nastavení...bude to výzva," dodal Tarkovič pre Šport.

 

img

 

Kto bude žrebovať?
Pondelkový žreb európskej kvalifikácie MS 2022 bude mať na starosti výkonný riaditeľ súťaží Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Jaime Yarza, ktorému budú asistovať dve veľké futbalové mená z nedávnej minulosti - taliansky svetový šampión Daniele de Rossi a holandský vicemajster sveta Rafael van der Vaart. 

 

img

 

Slovenská futbalová reprezentácia v ére modernej samostatnosti dosiaľ absolvovala šesť kvalifikácií o postup na majstrovstvá sveta. Uspela jediný raz, keď sa pod vedením trénera Vladimíra Weissa prebojovala na MS 2010 do Juhoafrickej republiky. Tam skončila svoju púť v osemfinále.

Rozdelenie 55 členských krajín Európskej futbalovej únie do výkonnostných košov pred žrebom kvalifikácie MS 2022:

 

1. kôš: Belgicko, Francúzsko, Anglicko, Portugalsko, Španielsko, Taliansko, Chorvátsko, Dánsko, Nemecko, Holandsko

 

2. kôš: Švajčiarsko, Wales, Poľsko, Švédsko, Rakúsko, Ukrajina, Srbsko, Turecko, Slovensko, Rumunsko

 

3. kôš: Rusko, Maďarsko, Írsko, Česko, Nórsko, Severné Írsko, Island, Škótsko, Grécko, Fínsko

 

4. kôš: Bosna a Hercegovina, Slovinsko, Čierna Hora, Severné Macedónsko, Albánsko, Bulharsko, Izrael, Bielorusko, Gruzínsko, Luxembursko

 

5. kôš: Arménsko, Cyprus, Faerské ostrovy, Azerbajdžan, Estónsko, Kosovo, Kazachstan, Litva, Lotyšsko, Andorra

 

6. kôš: Malta, Moldavsko, Lichtenštajnsko, Gibraltár, San Maríno



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies