Trenčín dnes opäť otvorí nocľaháreň pre ľudí bez domova

NETKY.SK • 1 November 2013, 13:44 • 2 min
Trenčín dnes opäť otvorí nocľaháreň pre ľudí bez domova

TRENČÍN - Do prípravných prác otvorenia nocľahárne sa zapojili i samotní bezdomovci, ktorí pokosili okolie, pomáhali upratovať a triediť šatstvo zo sociálneho šatníka.

slovakia

left justify in out

Oddnes budú mať ľudia bez strechy nad hlavou v Trenčíne možnosť prespať v nocľahárni na Nešporovej ulici. Mesto začalo s jej zimnou prevádzkou, pre klientov bude otvorená od 19. hodiny večer do 7. hodiny ráno.

Poplatok za prenocovanie a poskytnutie základných služieb zostáva na rovnakej úrovni ako v minulom roku. Klient zaplatí 50 centov. Nezmenená je i najzákladnejšia podmienka pri prijatí do nocľahárne. "Pri vstupe budeme robiť testy na alkohol, záujemca o prenocovanie nesmie byť pod vplyvom alkoholu. V tomto budeme nekompromisní," zdôrazňuje riaditeľ Sociálnych služieb mesta Trenčín Ladislav Pavlík.

V nocľahárni sú podľa neho vytvorené podmienky na základnú osobnú hygienu a na prípravu stravy. K dispozícii sú i dve automatické práčky. Mesto investovalo do kúpy elektrického sporáka a sušičky na bielizeň. "Novinkou bude aj výdaj teplých polievok dva až trikrát týždenne, a to nielen pre nocľažníkov, ale pre kohokoľvek v núdzi. Zamestnanci Sociálnych služieb mesta Trenčín sú pripravení ľuďom v nocľahárni poskytnúť sociálne poradenstvo," doplnil Pavlík.

Významný podiel na personálnom i materiálnom zabezpečení činnosti nocľahárne má aj Rád Maltézskych rytierov, s ktorým mesto už dlhší čas spolupracuje. Do prípravných prác otvorenia nocľahárne sa zapojili i samotní bezdomovci, ktorí pokosili okolie, pomáhali upratovať a triediť šatstvo zo sociálneho šatníka.

V domčeku na Nešporovej ulici je k dispozícii 24 lôžok, 16 v mužskej časti ubytovania a osem v ženskej. "V prípade veľkého záujmu budeme uprednostňovať bezdomovcov z Trenčína. Ak sa vyskytnú extrémne nepriaznivé poveternostné podmienky, sme schopní improvizovane zvýšiť kapacitu až na 30 lôžok," uzavrel Pavlík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies