Trenčianski policajti v rekordne krátkom čase chytili mladíkov, ktorí chceli zbohatnúť falošnými eurovkami

NETKY.SK • 23 November 2023, 15:40 • 2 min
Trenčianski policajti v rekordne krátkom čase chytili mladíkov, ktorí chceli zbohatnúť falošnými eurovkami

TRENČÍN - Polícia v Trenčíne počas minulého víkendu prijala niekoľko trestných oznámení ohľadne platby s falošnými bankovkami v nominálnej hodnote 100,-€. Tieto bankovky sa mali vyskytnúť na viacerých miestach v meste Trenčín. Páchatelia nimi platili napríklad za jazdu taxíkom ako pravou v úmysle získať výdavok z pravých finančných prostriedkov.

slovakia

left justify in out

Príslušníci kriminálnej polície z Okresného riaditeľstva PZ v Trenčíne okamžite začali intenzívne pátrať po pôvode týchto bankoviek ako aj po páchateľoch. S využitím osobnej a miestnej znalosti sa im v rekordne krátkom čase podarilo páchateľov stotožniť, zadržať a vypočuť.
Po vykonaní potrebných procesných úkonov bola vec odovzdaná vyšetrovateľovi  Krajského riaditeľstva PZ v Trenčíne, ktorý následne po analýze celého prípadu a zabezpečení potrebných podkladov bezodkladne obvinil z trestného činu Falšovanie, pozmeňovanie a neoprávnená výroba peňazí a cenných papierov5-tich mladých mužov z Trenčína vo veku od 16 do 20 rokov.

 

Podľa doteraz vykonaného vyšetrovania bolo dostatočne preukázané, že 17-ročný obvinený si zadovážil 100 ks bankoviek, každú v nominálnej hodnote 100,-€, teda v celkovej hodnote 10.000,-€ s vedomím, že sa jedná o falošné bankovky. 4 kusy týchto bankoviek polícia zaistila od poškodených.


17-ročného obvineného bolo zaistených 83 kusov falošných bankoviek, pričom zvyšnú časť  mal páchateľ postupne odovzdať ostatným obvineným mladíkom za účelom, aby ich použili pri platení ako pravé. Za toto im sľúbil odmenu vo výške od 10 do 20,-€ za každú použitú bankovku. Obvinení následne tieto bankovky použili pri platbách v rôznych podnikoch v meste Trenčín ako aj za jazdy taxíkmi.

Traja z týchto páchateľov boli políciou zadržaní a umiestnení v cele policajného zaistenia. Následne bol na týchto obvinených, teda 17, 18 a 20-ročného mladíka, krajským vyšetrovateľom spracovaný aj podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby. Zvyšní obvinení vo veku 16 a 18-rokov budú trestne stíhaní na slobode.

 

Obvinenému mladíkovi vo veku 17-rokov hrozí za tento skutok najprísnejší trest, a to v rozsahu 10 až 15 rokov odňatia slobody. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o mladistvého páchateľa, v jeho prípade sa trestná sadzba v zmysle zákona znižuje na polovicu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Foto: Polícia SR - Trenčiansky kraj / Facebook
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies