Toto je úroveň lavínového nebezpečenstva v Tatrách

NETKY.SK • 6 December 2019, 10:50 • 2 min
Toto je úroveň lavínového nebezpečenstva v Tatrách

TATRY - Lavínové nebezpečenstvo v najvyšších polohách Vysokých Tatier stúplo na úroveň dva, čo je mierne nebezpečenstvo. V Západných Tatrách a Malej Fatre naďalej prevláda malá lavínová hrozba, prvý stupeň.

slovakia

left justify in out

Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby informoval, že lavínové nebezpečenstvo je momentálne relatívne nízke.

 

img

 

"Vo vysokohorských žľaboch, muldách a svahoch najmä severovýchodných, východných, juhovýchodných a južných expozícií Vysokých Tatier je na staršom tvrdom snehu naviaty nový sneh s výškou snehu od 20 do 60 centimetrov. Zvlášť nebezpečné sú strmé nástupy do stien a žľaby," podotkol Biskupič s tým, že uvoľnenie doskovej lavíny je v strmom až extrémnom teréne možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení.

 

Riziko lavín je minimálne

Horskí záchranári v piatok očakávajú výrazné oteplenie, hlavne v stredných a vysokých polohách. "Preto možno očakávať spontánne mokré lavíny a splazy, hlavne v poobedných hodinách a na južných svahoch," upozornil Biskupič. V Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre je podľa neho vzhľadom na nedostatok snehu riziko lavín minimálne.

 

img

 

Počasie na horách

Piatkové ráno na horách bolo prevažne jasné. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus päť do plus päť stupňov Celzia. Celková výška snehu je variabilná, do 1800 metrov je v priemere len desať až 25 centimetrov, v Tatrách nad 2100 metrov dosahuje 20 až 75 centimetrov.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona