Populácie niektorých austrálskych cicavcov za 20 rokov klesli viac ako o jednu tretinu

NETKY.SK • 26 Apríl 2020, 10:10 • 2 min
Populácie niektorých austrálskych cicavcov za 20 rokov klesli viac ako o jednu tretinu

Populácie niektorých austrálskych cicavcov klesli za uplynulé dve dekády viac ako o jednu tretinu, tvrdia výskumníci v novej štúdii. Vyplýva to z pozorovania 57 druhov na 1186 miestach počas rokov 1995 až 2016. V týchto oblastiach klesla populácia cicavcov v priemere o 38 percent.

slovakia

left justify in out

Vedci však priniesli aj pozitívnu správu. V miestach, kde zaviedli jasné pravidlá na ochranu prírody, vzrástla populácia v priemere o 46 percent. Takéto nariadenia však platia len v 155 z 1186 pozorovaných lokácií.

V 15 oblastiach, kde sa nenachádzajú líšky ani divé mačky, vzrástla populácia ohrozených a takmer ohrozených druhov päťnásobne.

 


Elisa Bayraktarov z University of Queensland to označila za dôkaz toho, že investície do ochrany prírody sa vyplatili. Analýza tiež dokázala, že na miestach bez akýchkoľvek ochranných opatrení klesla populácia v priemere o 60 percent.

 


Biológ a člen tímu John Woinarski objasnil, že dobre sa darí aj zvieratám v regiónoch bez predátorov. Upozornil však, že takéto oblasti predstavujú len 0,1 percenta z celkového územia Austrálie.

 


Experti chcú dáta aktualizovať o nové druhy cicavcov a nové miesta, pričom očakávajú nové informácie aj od iných vedcov, ktorí zbierajú štandardizované dáta z pozorovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies