Treba umožniť aj legálne cesty do Európy

NETKY.SK • 16 September 2016, 07:08 • 2 min
Treba umožniť aj legálne cesty do Európy

BRATISLAVA - V boji proti nelegálnej migrácii musíme umožniť aj legálne cesty do Európy. Mimovládne organizácie to odkazujú politikom pred summitom v Bratislave a summitom.

slovakia

left justify in out

OSN k téme utečencov a migrantov v New Yorku. Informovala o tom Barbora Meššová z Ligy za ľudské práva s tým, že mimovládne organizácie zo strednej a východnej Európy sa rozhodli politikom zaslať svoje odporúčania v rámci prípravy na tieto podujatia, ale aj ako inšpiráciu pre dlhodobejšie riešenia.


Odporúčania sa týkajú umožnenia legálnych ciest pre utečencov, najmä apelujú na konkrétne zapojenie sa krajín nášho regiónu do presídľovacieho programu, zvýšenie medzinárodnej spolupráce, zapojenie miestnych komunít do procesu integrácie a prácu s verejnosťou. „V minulom roku čelila Európa jednej z najväčších výziev vo svojej spoločnej histórii.

 

Príchod viac ako jedného milióna utečencov poukázal najmä na značnú priepasť medzi politickým smerovaním regiónu strednej a východnej Európy a ostatných členských štátov. Krajiny V4 dlhodobo spoločne vzdorujú návrhu na povinné kvóty prerozdelenia utečencov, krajiny priamo na Balkánskej trase (najmä Bulharsko a Maďarsko) pritom čelia pomerne ostrej kritike za porušovanie základných ľudských práv utečencov," uvádza sa v správe mimovládnych organizácií, ktoré tiež upozorňujú na niekoľkomesačné zadržiavanie cudzincov v útvaroch policajného zaistenia.


„Tento prístup sa vo veľkej miere opiera o to, že krajiny strednej a východnej Európy sami seba vnímajú ako takzvané tranzitné krajiny, a teda nepripúšťajú si možnosť, že by na ich území mali utečenci ostávať. Krajiny preto aj prijímajú opatrenia, ktorých priamym cieľom je utečencov od záujmu zostávať na našom území odradiť, ako napríklad prostredníctvom niekoľko mesačného pobytu zadržaných migrantov v pozbavení osobnej slobody a obmedzení ďalších práv. Myslíme si, že tento prístup by sa mal zmeniť. Potrebujeme viesť zmysluplnú diskusiu o integrácii a o iných praktických riešeniach, nielen o ochrane hraníc, ktoré podstatu problémov utečencov vo svete, ani v Európe neriešia,“ vysvetľuje riaditeľka Ligy za ľudské práva v Bratislave Zuzana Števulová.


Spoločný dokument navrhuje riešenia v niekoľkých bodoch. Podporilo ho viac ako 30 mimovládnych organizácií z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovinska a Slovenska. Medzi navrhovanými bodmi sú napríklad ochrana utečencov a dôraz na dodržiavanie medzinárodného práva, vytvorenie legálnych a bezpečných ciest pre utečencov, vrátane prijímania utečencov na presídlenie do krajín v našom regióne či medzinárodná spolupráca na európskej úrovni i v rámci regiónu nielen v oblasti migrácie, ale aj integrácie utečencov. Mimovládne organizácie navrhujú tiež zapojenie miestnych komunít a obyvateľov do procesu integrácie, otvorenú a vyváženú komunikáciu s verejnosťou či predchádzanie sekundárnym pohybom utečencov v rámci EÚ prostredníctvom motivačných opatrení.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies