Koľko prípadov mutácií koronavírusu odhalili laboratória tento týždeň?

NETKY.SK • 13 Marec 2021, 15:09 • 2 min
Koľko prípadov mutácií koronavírusu odhalili laboratória tento týždeň?

Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková v tlačovej správe prezradila počet odhalených prípadov mutácií koronavírusu.

slovakia

left justify in out

 

Laboratórne testy vedcov ukázali, že najrozšírenejšou medzi skúmanými vzorkami je britská mutácia ochorenia COVID-19..

„Tento týždeň sme spolu s našimi partnermi z Univerzity Komenského sekvenovali 111 pozitívnych vzoriek z rôznych regiónov Slovenska. Podarilo sa nám pripraviť 94 genomických sekvencií. V jednom prípade bol potvrdený juhoafrický variant, v šiestich český variant a až v 87 prípadoch britský variant pandemického vírusu,“ uviedol Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

 

img

V prípade potvrdeného juhoafrického variantu ide podľa hlavného hygienika SR Ján Mikasa o muža, ktorý priletel z pracovnej cesty zo Somálska. Po návrate išiel priamo do domácej izolácie, v ktorej má úzky kontakt s jednou osobou, všetky potrebné protiepidemické opatrenia sú však zabezpečené.

 

Súvisiaci článok: Slovensko zaznamenalo viac ako 2 300 nových prípadov COVID-19, úmrtí bolo takmer 100

Na Slovensku je zatiaľ laboratórne potvrdených celkovo 8 prípadov juhoafrického variantu pandemického vírusu, všetky infikované osoby mali cestovateľskú anamnézu. Šírenie juhoafrickej mutácie na území Slovenska zatiaľ nebolo preukázané.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies