Slovensko je na prípadný boj s africkým morom ošípaných už pripravené

NETKY.SK • 17 Január 2019, 14:19 • 2 min
Slovensko je na prípadný boj s africkým morom ošípaných už pripravené

RIMAVSKÁ SOBOTA - Slovensko je pripravené na boj s africkým morom ošípaných a ak by sa tento vírus dostal na naše územie, prijme potrebné prísne opatrenia. Na štvrtkovej tlačovej konferencii v Rimavskej Sobote, súvisiacej s nálezom diviaka s týmto ochorením na území Maďarska neďaleko slovenských hraníc, to potvrdil ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš.

slovakia

left justify in out

Najnovší prípad tohto ochorenia v Maďarsku, ktorý sa týkal nálezu diviaka len 350 metrov od slovenských hraníc, je predmetom prebiehajúceho rokovania národnej expertnej skupiny pre africký mor ošípaných. Na základe jeho záverov vydajú prípadné opatrenia, ktoré by mali chrániť Slovensko.

 

img

 

"Znovu potvrdzujem, že my zatiaľ na Slovensku africký mor nemáme, farmárov ani poľovníkov preto zatiaľ nechceme obmedzovať. Nechceme vytvoriť zónu, v ktorej by sme im zakázali poľovať, pretože by sa u nás hromadila populácia diviakov a vlastne by sme tak vytvorili priestor, aby sa mor šíril," vysvetlil Bíreš.

 

Ako pokračoval riaditeľ kancelárie Slovenskej poľovníckej komory Imrich Šuba, situáciu monitorujú aj poľovníci. Podľa slov predsedu Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku Andreja Imricha ich organizácia úzko spolupracuje so ŠVPS aj s rezortom pôdohospodárstva. Pravidelne poskytujú informácie pre chovateľov, aká je situácia vo veci afrického moru ošípaných, a apelujú, aby dodržiavali ochranné opatrenia pred zavlečením tejto nákazy do chovu. Keďže sa zatiaľ nevyskytol žiaden prípad u súkromníka, tieto opatrenia sa dodržiavajú, situáciu budú monitorovať aj v budúcnosti.

 

img

 

ŠVPS chce v súvislosti s africkým morom ošípaných apelovať na verejnosť, aby bola všímavá a vyhýbala sa styku s podozrivými zvieratami. Je potrebné, aby tí, ktorí chodia na prechádzky do prírody a prípadne uvidia zmenu správania diviakov, ktorá môže byť napríklad aj v strate plachosti, na to poukázali. Pokiaľ občan nájde uhynutého diviaka, ihneď by mal kontaktovať príslušné poľovnícke združenie a regionálnu veterinárnu a potravinovú správu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies