Štrajk zamestnancov metra v Londýne postihol milióny cestujúcich

NETKY.SK • 7 September 2010, 12:05 • 2 min
Štrajk zamestnancov metra v Londýne postihol milióny cestujúcich

Štrajk zamestnancov metra v Londýne postihol milióny cestujúcich

slovakia

left justify in out

img

Milióny cestujúcich londýnskeho metra zasiahol dnes v rannej dopravnej špičke naplno jednodňový štrajk približne 10.000 zamestnancov dvoch dopravných odborových zväzov (RMT a TSSA), ktorý sa začal v pondelok večer.
      S výnimkou Severnej trasy meškali vlaky metra na všetkých trasách alebo nechodili vôbec.
      V pondelok o 17. hodine vstúpili do štrajku v spore o znižovanie počtu zamestnancov pracovníci údržby metra, ku ktorým sa o 21. hodine pripojili rušňovodiči, výpravcovia a obsluha staníc.
      Hovorca londýnskej mestskej hromadnej dopravy Transport for London (TfL) oznámil cestujúcim, že na niektorých trasách metra dnes dokážu zabezpečiť 50-percentnú prevádzku a na iných iba 25-percentnú. Radnica uviedla, že mestskú dopravu posilnilo 100 autobusov a pravidelná riečna doprava na Temži dopraví navyše 10.000 cestujúcich. Na exponovaných miestach by mala ako MHD fungovať aj taxislužba a mesto zabezpečilo tiež sprievodnú službu pre cyklistov.
      Štrajkujúce odborové zväzy argumentujú, že plánované znižovanie počtu zamestnancov metra ohrozí bezpečnosť cestujúcich. A varovali, že poslať "niekoľko dobrovoľníkov bez potrebných operačných licencií a výcviku, aby riadili zopár vlakov metra, znamená koledovať si o problém".
      Londýnske metro, ktoré je najstaršie na svete, denne prepraví viac ako 3,5 milióna ľudí. Starosta britskej metropoly Boris Johnson odkázal zamestnancom metra, že nemajú dobrý dôvod na to, aby Londýnčanom znepríjemnili život. Dôvodom štrajku sú totiž plány na zrušenie 800 pracovných miest v predajniach lístkov.
      Spoločnosť, ktorá prevádzkuje metro, upozornila cestujúcich, že si majú nájsť alternatívny spôsob dopravy. Mnohí sa rozhodli pre bicykel, ísť pešo alebo jednoducho zostali doma.
      Cestujúcim pomáhajú dobrovoľníci, ktorí na zastávkach metra, autobusov a prímestskej železnice rozdávajú mapky a poskytujú informácie.
      Ďalšie štrajky v londýnskej MHD sú plánované na október a november.

Zdroj: TASR/BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies