Toto všetko má za následok cukor

NETKY.SK • 14 Apríl 2017, 13:55 • 2 min
Toto všetko má za následok cukor

BRATISLAVA - Kto by nemal aspoň niekedy chuť na sladké? Čo taká čokoláda alebo malinovky robia s ľudským telom, opísal americký týždenník Time. Niektoré zistenia vás rozhodne prekvapia.

slovakia

left justify in out

Cukor stimuluje tzv. mozgové centrum odmien. Fruktóza ako prirodzený ovocný cukor, ale aj ako súčasť kukuričného sirupu, z ktorého sa vyrába glukózový sirup, tak aj klasický repný cukor. Lenže ak telo prijíma príliš veľa cukru, najmä toho kukuričného, ​​môže sa zhoršovať napríklad učenie alebo pamäť, ukázal výskum. Kto si chce udržať psychickú kondíciu, mal by zostať u slaných dobrôt.


V mozgu môže fruktóza narušiť pocit sýtosti, zistil prieskum. Spôsobuje, že ľudské telo po jedle nedosiahne uspokojivý pocit nasýtenia. V menšej miere sa uvoľňujú hormóny sýtosti inzulín a leptín, a naopak sa zvyšuje hladina hormónu hladu ghrelínu. Fruktóza teda naopak chuť k jedlu podnecuje, hoci ďalšie dávky energie telo nepotrebuje.


Príliš veľa cukru môže brániť obnove kolagénu v koži, teda proteínu, ktorý udržuje pleť vláčnu a pružnú. Pravidelný príjem cukrov môže viesť k tomu, že pokožka stráca pružnosť a môžu sa predčasne objavovať vrásky.

 

Pečeň má prirodzenú schopnosť metabolizovať cukor a premieňať ho na energiu. Ale len do istej miery. Nevyužitá fruktóza sa premení v pečeni na tuk, čo môže mať za dlhodobý následok obezitu, cukrovku aj kardiovaskulárne ochorenia.

 

Cukry ovplyvňujú proces oxidácie v ľudských bunkách. Ľahšie tak môže dôjsť k poškodeniu proteínov, tkanív a orgánov. Zvyšuje sa riziko ochorenia pečene, zlyhanie obličiek alebo vznik šedého zákalu.

 

Konzumácia cukru vedie k uvoľneniu dopamínu, ktorý dáva signál, že naše telo chce viac. Otupuje tak dopamínové receptory a mozog vyžaduje viac cukru. Ide v podstate o rovnaký princíp ako v prípade závislosti na tabaku, alkohole alebo drogách.

 

Čokoládou zaháňa stres mnoho ľudí. Sladké dokáže rýchlo znížiť hladinu stresového hormónu kortizolu. Lenže predávkovania sa rafinovanými cukrom a riziko inzulínovej odolnosti pôsobí na telo zvnútra.


Rafinované sacharidy, ktoré sú potrebné v bielom pečive alebo cestovinách, spôsobujú rýchle zvýšenie glukózy v krvi. Môžu tak navodiť pocit nadobudnutej energie, ten ale veľmi rýchlo pominie. Namiesto toho je lepšie siahnuť po potravinách bohatých na bielkoviny.
 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies