Toto sú záujemcovia o novú univerzitnú nemocnicu v Bratislave

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 13:39 • 2 min
Toto sú záujemcovia o novú univerzitnú nemocnicu v Bratislave

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zverejnilo dnes zoznam siedmich záujemcov o výstavbu a prevádzku novej univerzitnej nemocnice v Bratislave. Tí sa mohli do súťažného dialógu prihlásiť do konca marca.

slovakia

left justify in out

Ide o spoločnosti Ribera Salud Infraestructuras, GPN, Sanigest CEE a skupiny dodávateľov Metrostav a InterHealth Canada (UK) Limited, ako aj AGEL, Nemocnice Podlesí, Středomoravská nemocniční a nUNB Invest. Prihlásili aj skupiny Rizzani de Eccher - Policlinico San Donato a Pessina Costruzioni SpA - Dúha - Credinvest International Slovakia.
      

Počet záujemcov považuje ministerstvo za dôkaz správneho nastavenia verejného obstarávania a za dobrý predpoklad na pokračovanie kvalitného a transparentného súťažného dialógu. "Záujemcovia, ktorí splnili podmienky, dostanú výzvu zúčastniť sa na súťažnom dialógu. Predpokladá sa, že ich zoznam bude zverejnený v priebehu mája," informovala riaditeľka Komunikačného odboru MZ SR Zuzana Čižmáriková.
      

Šéf Health Policy Institute Tomáš Szalay vníma zverejnenie uchádzačov ako dobrý krok, ak sa má vyhnúť pochybnostiam. Nie je si však istý tým, že všetci podmienky tendra reálne spĺňajú. Naopak, myslí si, že viac ako jeden z nich daným podmienkam nevyhovuje.
      

Podmienky by mohla podľa jeho slov splniť napríklad španielska Ribera Salud Infraestructuras. Pochybuje však o spoločnosti Ivana Kmotríka GPN. Tá stojí za Gynekologicko-pôrodníckou nemocnicou KOCH v Bratislave. Szalay, ktorý je bývalým členom reformného tímu ministra Rudolfa Zajaca, si myslí, že ministerstvo bude musieť súťaž nakoniec aj tak zabaliť.
     

 Medzi uchádzačmi je v jednom z konzorcií napríklad aj spoločnosť InterHealth Canada (UK) Limited, ktorá vyhrala tender na PPP projekt výstavby a 30-ročnú prevádzku nemocnice pre poľský región Żywiec. Projekt za asi 45 miliónov eur je prvý svojho typu v krajine, pričom mal niekoľko rokov problém s financovaním. Posun ohlásila spoločnosť vlani. O nemocnicu má záujem aj najväčší stredoeurópsky súkromný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, spoločnosť AGEL.
      

Súťažiť chce aj slovenská firma Sanigest CEE, ktorej konateľ sídli v Kostarike a vlastníkom je panamská firma Sanigest Internacional SA. Pre Sanigest v minulosti pracovali ako analytici a projektoví manažéri súčasný šéf Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR Ivan Poprocký a šéf Inštitútu finančnej politiky Martin Filko, upozornil denník Sme.
      

Celkovú cenu zákazky ministerstvo odhadlo na 6,3 miliardy eur. Táto suma neobsahuje len predpokladané investície na výstavbu vo výške 200 miliónov až 250 miliónov eur, ale predstavuje i celkový súhrn ročných výnosov súkromného partnera počas 30-ročnej prevádzky.
      

Uchádzač má spĺňať reálnu komplexnú referenciu z naplánovania, dodania a prevádzkovania terciárnej nemocnice, ktorá si vyžiadala investíciu v hodnote minimálne 100 miliónov eur, disponuje minimálne 200 lôžkami a ročne vykazuje minimálne 13.000 ukončených hospitalizácií. Uchádzač sa mal nielenže podieľať na podobnom projekte za posledných osem rokov, ale v uplynulých troch rokoch podobnú nemocnicu minimálne jeden rok aj prevádzkovať. Referencie spoločnosti zatiaľ dokladali čestnými vyhláseniami.
      

Nová nemocnica má byť súčasťou projektu BioMedParku, ktorý počíta s vybudovaním univerzitnej nemocnice, biomedicínskeho vedeckého parku SAV, nových priestorov Lekárskej fakulty a Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského. Zariadenie sa má nachádzať v súčasnom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies