Ukrajinský prezident Zelenskyj pricestoval do bulharskej Sofie na pozvanie novej vlády

NETKY.SK • 6 Júl 2023, 16:30 • 2 min
Ukrajinský prezident Zelenskyj pricestoval do bulharskej Sofie na pozvanie novej vlády

SOFIA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval vo štvrtok na oficiálnu jednodňovú návštevu Bulharska. Spoločné rokovania Zelenského a predstaviteľov bulharskej novej vlády sa majú zamerať na dodávky zbraní na Ukrajinu a spoluprácu ohľadom jadrových elektrární.

slovakia

left justify in out

Príchod Zelenského do metropoly Sofia potvrdila bulharská vláda. Bulharsko je významným výrobcom munície a v poslednom období otvorene podporuje Kyjev, konštatuje AFP. Zelenského prvú návštevu v tejto krajine ešte predtým ohlásil bulharský premiér Nikolaj Denkov. Ukrajinského prezidenta do Sofie pozvala nová prozápadná bulharská vláda.

 

Koaličný kabinet sa ujal funkcie 6. júna po niekoľkých rokoch patovej situácie a opakovaných parlamentných voľbách. Zároveň prisľúbil poskytnúť Ukrajine viac pomoci než predchádzajúca prechodná vláda.

"Sofia. Bulharsko. Povediem podrobné rokovania s premiérom Nikolajom Denkovom, stretnem sa s prezidentom Rumenom Radevom, vládnymi činiteľmi, poslancami, politikmi a novinármi," napísal Zelenskyj na sociálnej platforme. "Podpora obrany, euroatlantická integrácia Ukrajiny, summit NATO, bezpečnostné záruky a realizácia mierového plánu," poznamenal prezident. Kyjev sa usiluje o to, aby NATO na nadchádzajúcom summite vo Vilniuse dalo Ukrajine jasný signál, že krajina bude môcť v budúcnosti vstúpiť do Severoatlantickej aliancie.

 

Podľa serveru Politico sa rokovania majú zamerať na dodávky zbraní na Ukrajinu a spoluprácu ohľadom jadrových elektrární. Stretnutie Zelenského s Radevom označil ako potenciálne napäté, pretože bulharský prezident býva označovaný za proruského a stavia sa odmietavo na vyzbrojovanie Kyjeva.

 

Bulharsko, ktoré je členom Európskej únie a tiež Severoatlantickej aliancie, vyváža na Ukrajinu množstvo munície od začiatku ruskej invázie vlani vo februári, robilo tak ale hlavne cez prostredníkov. Server Euractiv predtým poznamenal, že Bulharsko Ukrajine neposkytuje stíhačky ani tanky, ale najmä starú muníciu, ktorá je stále použiteľná. Bulharská armáda je jednou z mála v rámci NATO, ktorá má stále veľké zásoby munície do starých sovietskych zbraní, ktoré Ukrajina vo veľkom používa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR, TA3, Server Politico, EurActiv / Marek Nemček Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies