Tohtoročná úroda by mala byť podľa štatistikov vyššia ako vlani

NETKY.SK • 29 September 2014, 13:53 • 2 min
Tohtoročná úroda by mala byť podľa štatistikov vyššia ako vlani

BRATISLAVA - Slovenskí farmári by mali tento rok zožať viac ako vlani.

slovakia

left justify in out

"Na základe výsledkov odhadov úrody vybraných plodín k 15. septembru tohto roka a pri porovnaní úrody so skutočnosťou roku 2013 je očakávaná vyššia úroda u všetkých sledovaných plodín," informoval v pondelok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Najvýraznejší nárast úrody sa očakáva u kukurice na zrno o 470 tis. ton, čo predstavuje rast o 41,8 %. Pestovateľské plochy kukurice na zrno korigovali štatistici, pričom odhadujú, že zberové plochy budú o 2,2 tis. hektárov nižšie. Zvýšiť by sa mala aj úroda zemiakov, a to o 25,3 % a kukurice na zeleno o 26,4 %.

 

Pestovateľské plochy cukrovej repy technickej v porovnaní s minulým rokom vzrástli o 8,9 %. Podľa odhadov by mala byť úroda tejto plodiny vyššia o 17,7 %, resp. 203 tis. ton. Odhady úrody kukurice na zrno, zemiakov ostatných, kukurice na zeleno, slnečnice a cukrovej repy technickej k 15. septembru tohto roka zisťoval ŠÚ výberovou metódou a matematicko-štatistickými metódami bola dopočítaná úroda na celú osiatu plochu jednotlivých plodín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies