Tlak pri reforme liekovej politiky bol asi najväčší, aký zažila

NETKY.SK • 9 Jún 2011, 09:24 • 2 min
Tlak pri reforme liekovej politiky bol asi najväčší, aký zažila

Tlak pri reforme liekovej politiky bol asi najväčší, aký zažila

slovakia

left justify in out

img

Tlak, ktorý vznikol pri presadzovaní reformy liekovej politiky, bol podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) asi najväčší, aký za posledný rok zažila. Jeho vyvrcholenie prišlo podľa jej slov dnes v podobe listu siedmich veľvyslancov z krajín, v ktorých pôsobia silné farmaceutické firmy.
      "Tento list považujem za čistý lobing veľvyslancov za farmaceutické spoločnosti, je to nad rámec diplomacie a politickej slušnosti," konštatovala po dnešnom rokovaní vlády. List podpísali veľvyslanci Belgicka, Dánska, Veľkej Británie, USA, Francúzska, Nemecka a Švajčiarska.
      Ako ďalej poznamenala, list neobsahuje ani jednu konkrétnu výhradu okrem konštatovania, že máme rešpektovať požiadavky farmaceutických firiem. "Moja odpoveď na list bude viac než jasná," povedala s tým, že pôjde aj na vedomie premiérom do týchto krajín. Celú situáciu vníma ako pokus o zásah do liekovej politiky suverénnej Slovenskej republiky.
      Šéfka kabinetu dúfa, že oba zákony, cez ktoré sa realizuje reforma liekovej politiky, prežijú aj tlaky v Národnej rade SR a budú schválené v súčasnej podobe. Verí, že pri schvaľovaní poslanci zohľadnia záujem pacientov.
      Veľký tlak bol podľa slov premiérky vyvíjaný aj na ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Ten poznamenal, že ide o "lukratívny biznis" a lobing farmafiriem bol cítiť na všetkých úrovniach. S úsmevom tiež podotkol, že v minulosti pracoval v tomto sektore a v súčasnosti dostáva sms správy, v ktorých sa ho ľudia pýtajú, či sa zbláznil.
      Vláda dnes schválila nový zákon o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ako aj nový zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia. Tie prinášajú napríklad zavedenie generickej preskripcie, prísnejšie určovanie cien liekov, ale aj opatrenia na obmedzenie vplyvu farmaceutických firiem na lekárov či členov Kategorizačnej komisie, ktorá rozhoduje o úhradách za lieky.
      "Cieľom je, aby pacienti platili menej pri zachovaní dostupnosti a kvality liekov," uviedol Uhliarik. Právne normy podľa neho budú mať pozitívny dopad na pacientov, ale aj zdravotné poisťovne. Šéf rezortu od legislatívnych zmien očakáva v budúcom roku úsporu 200 miliónov eur. Ušetrené peniaze sa podľa jeho slov použijú pre pacientov, nemocnice, lekárov a sestričky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies