EÚ sa obáva, že Viktor Janukovyč chce zvrhnúť Zelenského, uvalila naňho prísne sankcie

NETKY.SK • 5 August 2022, 14:00 • 2 min
EÚ sa obáva, že Viktor Janukovyč chce zvrhnúť Zelenského, uvalila naňho prísne sankcie

BRUSEL - Členské štáty Európskej únie uvalili vo štvrtok sankcie na bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a jeho syna Olexandra.

slovakia

left justify in out

Rada EÚ v najnovšom oznámení uviedla, že Janukovyčovcov pridala na zoznam osôb, subjektov a orgánov, na ktoré sa vzťahujú reštriktívne opatrenia zavedené v reakcii na neodôvodnenú a nevyprovokovanú ruskú vojenskú agresiu proti Ukrajine. Sankcie pre oboch znamenajú zákaz vydania víz EÚ a zmrazenie ich majetku v Únii.

 

Dôvodom sú obvinenia z účasti na ohrozovaní bezpečnosti Ukrajiny. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP a vyhlásenia zverejneného na webe Rady EÚ.

 

Z domova: Mám dôkazy, že Sulík je zákerný zradca, hovorí Igor Matovič. Neuveríte, čo zverejnil!
 

img

 

Janukovyč a jeho syn zohrávajú rolu pri narúšaní alebo ohrozovaní územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny, ako aj jej stability a bezpečnosti", píše sa vo vyhlásení. Sankcie voči Olexandrovi Janukovyčovi sa týkajú aj finančných transakcií so separatistickými skupinami na Donbase na východe Ukrajiny.
 

Najnovšie z Ukrajiny: Volodymyr Zelenskyj: Amnesty International svojimi klamstvami podporuje terorizmus

 

img

 

Proruský Janukovyč bol prezidentom od roku 2010, zosadili ho počas protestov v roku 2014, keď odmietol podpísať asociačnú dohodu s EÚ. Utiekol do Ruska a v rodnej krajine ho za vlastizradu v neprítomnosti odsúdili na 13 rokov väzenia.

Sankčný dokument publikovaný vo štvrtok v Úradnom vestníku EÚ obviňuje Janukovyča z toho, že plánuje návrat k moci, ak by sa Rusku počas invázie na Ukrajine podarilo zvrhnúť prezidenta Volodomyra Zelenského.

 

Aktuálne: Strana Richarda Sulíka so zásadným stanoviskom. Výzva pre stranu Veroniky Remišovej!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies