Tisícky ľudí sa modlili za obete ničivého zemetrasenia v Nepále

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 09:45 • 2 min
Tisícky ľudí sa modlili za obete ničivého zemetrasenia v Nepále

KÁTHMANDU - Tisícky ľudí oblečených v bielom sa dnes modlili v nepálskych chrámoch, kde v rámci hinduistického rituálu ukončili 13 dní trvajúcu pietnu spomienku venovanú obetiam nedávneho ničivého zemetrasenia. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Účastníci spomienkového zhromaždenia sa stretli priamo uprostred hromád kamenia, blata, tehál a drevených trámov, ktoré zostali po silnom zemetrasení s magnitúdou 7,8. Pri otrasoch zeme z 25. apríla prišlo v Nepále o život vyše 7750 ľudí.

 

Hlavná pietna spomienka sa konala dnes v ruinách chrámu Kasthamandap, podľa ktorého je pomenovaná aj nepálska metropola Káthmandu.

 

"Pri zemetrasení sme stratili veľmi veľa ľudí a veľmi veľa budov. Som tu, aby som ukázal podporu týmto rodinám a aby som povedal, že my všetci sme tu pre vás," uviedol pre AP jeden z účastníkov spomienkového aktu.

 

V historickom centre Káthmandu sa zišlo okolo 500 ľudí, ktorí sa prišli modliť na námestie Durbar, kde prírodná katastrofa zničila značnú časť chrámov.

 

Vyše 1000 stavebných inžinierov kontrolovalo v Káthmandu stav budov a obyvateľom oznamovali, či sú ich príbytky po zemetrasení naďalej bezpečné. Generálny tajomník nepálskej asociácie stavebných inžinierov pre AP potvrdil, že od zemetrasenia ich požiadalo o pomoc približne 13.000 nepálskych rodín.

 

Nepálska polícia tvrdí, že zemetrasenie prinútilo opustiť domovy približne tretinu z celkového počtu 700.000 obyvateľov Káthmandu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies