TIP NA VÝLET: Jedna z mála zachovaných dreveníc ponesie meno po Š. Nosáľovi

NETKY.SK • 14 August 2019, 14:6 • 2 min
TIP NA VÝLET: Jedna z mála zachovaných dreveníc ponesie meno po Š. Nosáľovi

HRIŇOVÁ - Drevenicu, ktorá je pomenovaná po zakladateľovi a choreografovi Lúčnice Štefanovi Nosáľovi, sprístupnia v piatok o 13.00 h v jeho rodisku, v Hriňovej.

slovakia

left justify in out

Objekt kúpilo mesto pred niekoľkými rokmi od súkromného majiteľa za 30.000 eur a je jednou z posledných zachovaných príkladov tradičnej podpolianskej architektúry.

 

Na zriadenie Hriňovskej drevenice Štefana Nosáľa získalo mesto grant od Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie vo výške 21.500 eur.

 

img

Archívne foto: Profesor Štefan Nosáľ

 

Projekt je financovaný z členského príspevku Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja.

 

Drevenica sa nachádza neďaleko centra mesta a bude súčasťou vznikajúceho múzea histórie, tradícií a ľudovej kultúry. Otvoria ju v predvečer podujatia Gazdovanie na hriňovských lazoch, ktoré približuje tradície a zvyky ľudí na Podpoľaní.

 

img

Lavičku s tabuľkou, na ktorej je dátum narodenia a úmrtia Nosáľa vyrobili miestni umelci Andrej Hronček a Lukáš Ľalík.

 

Ako uviedol primátor Hriňovej Stanislav Horník, rekonštrukčné a záchranné práce pri využití pôvodných technológií sa realizovali už od zakúpenia drevenice na jar 2016.

 

Mesto a nadšenci tradícií na nej zrekonštruovali strechu, položili nové podlahy, postavili pec. Interiér bol vybavený dobovým nábytkom, ale aj technikou na filmové projekcie z prostriedkov grantu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona