TIP NA KNIHU Táto spôsobila taký rozruch, že sa dokonca stala súčasťou rukojemníckej drámy

NETKY.SK • 7 August 2022, 14:0 • 2 min
TIP NA KNIHU Táto spôsobila taký rozruch, že sa dokonca stala súčasťou rukojemníckej drámy

Aspoň raz sa to stalo každému ľudskému tvorovi. Aspoň raz sa každá myseľ sústredila na hľadanie hlbšieho významu, na skúmanie, prečo sme boli zrodení, prečo žijeme, prečo zomierame.

slovakia

left justify in out

Akosi sa nám nezdá, že by azda všetky záležitosti mali súvisieť len so všednosťou, že po zemi kráčame, len aby sme pili, jedli, plakali aj sa smiali, aby sme padali a aj sa dvíhali.

 

Predsa by mohlo a aj malo byť čosi viac, čosi nepominuteľné, čosi, čo odrazu rozžiari srdcia a aj príbytky. Lebo či si to už priznávame so záľubou v pravde alebo by sme podobné vyhlásenie nikdy z úst nevypustili do sveta, je v nás zakorenená istota, že nech by sme boli aj najbohatší z najbohatších, najľúbenejší z najľúbenejších a najkrajší z najkrajších, nebudeme šťastní tak, ako by sa očakávalo.

 

img

Pastor s manželkou.

 

Rick Warren, americký kazateľ, sa otázkami zmyslu bytia do detailov, a predsa zrozumiteľne, zaoberá v knihe Život s jasným cieľom. Názov sám veľa vypovie, ale i tak sa stránky odhaľujú ako láskavé sprievodkyne na ceste k poznaniu, čo a ako je a prečo to tak je.

 

Štyridsať dní

 

Rick Warren svoje rozprávanie prezieravo predelil na krátke kapitoly, takže čitateľ má čas zrakom vpíjať, a pritom i premýšľať nad prečítaným. Počet jednotlivých kapitol je zvolený nie náhodou, ale na základe Biblie, ktorá viac ráz preukázala, že číslo 40 je v duchovnom ponímaní vysoko cenené. Štyridsať dní bol Ježiš pokúšaný na púšti, rovnaké trvanie mala i potopa, ktorú ako jediní, a to z milosti, prežili Noach a jeho príbuzní, a pokračovať by sa dalo ešte aj ďalšími príkladmi, ale podstata nech ostane jasná, že hoc je to nie až taký dlhý časový úsek, zmeniť sa môže všeličo. Možno aj všetko.

 

img

 

Kazateľ predstavuje Boží plán, v rámci ktorého nie je žiadne dieťa nehodou, hoc by ho rodičia aj neplánovali a žiadny vzhľad nie je daný len tak, ale každá vec má vyšší zámer.

 

Dráma

 

Kniha vzbudila v Amerike, a nielen tam, obrovitánsky rozruch, čo vyvrcholilo aj istou drámou.

Ashley Smith, mladá vdova a žena so závislosťami a problémami, dostala Život s jasným cieľom ako dar počas nedeľnej bohoslužby, a keďže ona sama sa vtedy prehŕňala v mysli v otáznikoch, na aký účel bola stvorená, nesmierne sa potešila. Čítala, kde sa len dalo, lebo ju napísané fascinovalo a spôsobovalo prielom. Raz sa však ocitla na veľmi zlom mieste a vo veľmi zlom období, lebo muž menom Brian Nichols, tiež duša stratená, práve spáchal zločin a ju si vzal ako rukojemníčku. Väznil ju a jej ďalší osud bol viac ako neistý.

 

img

Ashley neskôr, žiaľ, zomrela.

 

 

„Smiem si čítať?“ napadlo Ashley, lebo iba kniha od Ricka Warrena by ju mohla odviesť od hrozitánskych predstáv a strachov.

 

Brian súhlasil, ale predložil podmienku, že čítať musí nahlas, inak má jednoducho smolu.

Ktovie, čo ho viedlo k takej žiadosti, azda tušil, že sa zážitok zapíše do dejín, že sa o tom bude písať i filmy sa natočia.

Lebo kým ona predčítala o Bohu, Jeho cieľoch a Jeho slovách, on ju prepustil, sám sa vzdal polícii a zabránil tak novým tragédiám.  

Mohlo by vás zaujímať: TIP NA KNIHU Leto nemusí ponúkať len krátkodobé dobrodružstvá, občas sa jeho pričinením môže zrodiť aj láska, čo prekoná čas a vzdialenosť

 

Nech by som teda vychválila text, nech by som napísala čokoľvek, myslím, že nič o kvalite nenapovie viac, ako príbech ich dvoch. Ashley Smith a Briana Nicholsa, s ktorými to Boh napriek všetkému nevzdal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona