Vlastníctvo elektromobilu bude lacnejšie a úspora sa bude ďalej zvyšovať

NETKY.SK • 2 Júl 2023, 10:00 • 2 min
Vlastníctvo elektromobilu bude lacnejšie a úspora sa bude ďalej zvyšovať

BRATISLAVA - Vlastníctvo elektromobilu bude lacnejšie a úspora sa bude ďalej zvyšovať. Kým elektromobil kúpený v roku 2023 bude počas svojej životnosti slovenské domácnosti stáť o 1500 eur viac, v roku 2025 takouto kúpou ušetria 7500 eur.

slovakia

left justify in out

"Za túto zmenu môže pokles cien batérií, zlepšenie výrobných procesov a prísnejšie emisné normy oxidu uhličitého zo strany Európskej únie. Vlastníci budú šetriť najmä na údržbe a servise a na palivách, a to aj v prípade nižších cien ropy a vyšších cien elektrickej energie," uviedli analytici. Dekarbonizácia v sektore ťažkých úžitkových vozidiel je náročnejšia, ale celkové náklady vlastníctva vybraných ťažkých úžitkových vozidiel na batériový pohon sú v porovnaní s naftou nižšie. "Výnimkou sú mestské autobusy, pre ktoré sú celkové náklady vlastníctva nižšie až v roku 2024," skonštatoval IEP.

Doplnil, že ťažké úžitkové vozidlá na vodíkový pohon dosiahnu nižšie celkové náklady vlastníctva v porovnaní s vozidlami s naftovým pohonom do roku 2040. Doprava je podľa analytikov jediný sektor, v ktorom emisie skleníkových plynov stále stúpajú. Dôvodom je rozvoj automobilizmu. Emisie z dopravy tvoria štvrtinu všetkých emisií skleníkových plynov v rámci celej EÚ, ktorá predložila sériu legislatívnych návrhov na zníženie emisií v sektore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: TeslaMagazin, EurActiv
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies