Minister Matúš Šutaj Eštok v Bruseli: Prioritou je posilnenie bezpečnosti a opatrení na zmiernenie tlaku migrácie v Európe

NETKY.SK • 6 December 2023, 06:40 • 2 min
Minister Matúš Šutaj Eštok v Bruseli: Prioritou je posilnenie bezpečnosti a opatrení na zmiernenie tlaku migrácie v Európe

Minister v utorok 5. decembra 2023 prvýkrát ako minister vnútra zastupoval Slovenskú republiku na zasadnutí Rady ministrov vnútra v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Diskutovalo sa najmä o otázkach týkajúcich sa bezpečnosti a migrácie v rámci Európskej únie. Rok 2023 bol z hľadiska migrácie pre mnohé štáty, rovnako ako pre Slovensko, mimoriadne náročný. Z tohto dôvodu je potrebná jednotnosť a zhoda medzi členskými štátmi v oblasti migrácie a návratovej politiky, uvádza tlaćová správa ministerstva.

Slovensko podporuje všetky aktivity EÚ na zlepšenie spolupráce s tretími krajinami, za účelom zefektívnenia vyhostenia a readmisií. „Efektívne návraty sú totiž kľúčovým prvkom fungujúceho európskeho azylového a migračného systému," doplnil šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Komisia informovala, že až 11 členských štátov má dnes zavedené kontroly na vnútorných hraniciach

„Som rád, že predstavitelia všetkých členských štátov chcú hľadať spoločné riešenia, ktoré prispejú k bezpečnejšiemu a spoľahlivejšiemu schengenskému priestoru. Sme presvedčení, že dôsledná ochrana vonkajšej hranice je kľúčom k úspešnému boju proti nelegálnej migrácii. Ako príklad môžem spomenúť prítomnosť slovenských policajtov na maďarsko-srbskej hranici. Chcem zároveň potvrdiť, že naša pomoc bude pokračovať," povedal Matúš Šutaj Eštok.

Ministri rokovali aj o rozšírení Schengenu o Bulharsko a Rumunsko, ktoré podporila väčšina štátov EÚ, vrátane Slovenska. 

Slovenská republika podporuje prijatie Rumunska a Bulharska do schengenského priestoru bez ďalšieho zbytočného omeškania. Tieto štáty splnili všetky právne a technické podmienky pre vstup,"  doplnil šéf slovenského rezortu vnútra.

Minister vnútra rovnako informoval o boji  proti organizovanému zločinu formou  prevádzačstva

„Veľkým problémom sú prevádzači, ktorí sa prispôsobujú aktuálnej situácii a pružne menia svoje postupy. Našou úlohou je zabezpečiť, aby prevádzači nerozhodovali, kto vstúpi na územie Únie a aby tresty za prevádzačstvo mali dostatočný odstrašujúci účinok. Skrátka, aby sa prevádzačstvo nevyplácalo,” informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Ministri diskutovali aj o bezpečnostných hrozbách v súvislosti so situáciou na Ukrajine a Blízkom východe, a zhodli sa na hľadaní opatrení smerujúcich k minimalizácii rizík pre naše krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Minister vnútra so svojím týmom na rokovaniach v Bruseli. (www.minv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies