Tínedžer z Rakúska, ktorý v službách IS takmer prišiel o život, dostal 2,5 roka

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 18:37 • 2 min
Tínedžer z Rakúska, ktorý v službách IS takmer prišiel o život, dostal 2,5 roka

VIEDEŇ - Na dva a pol roka väzenia nepodmienečne odsúdili dnes vo Viedni medzičasom 17-ročného tínedžera z rakúskej metropoly, ktorý sa vlani pripojil k džihádistom z Islamského štátu (IS) a po ťažkom zranení sa v marci 2015 vrátil do vlasti.

slovakia

left justify in out

Krajinský súd vo Viedni, ktorý uznal obžalovaného vinným z členstva v teroristickom zoskupení a podnecovania na teroristické činy, v zdôvodnení uviedol, že je potrebné vyslať signál, čo čaká každého, kto sa dá na podobnú cestu. 



Mladík, ktorý nepochádza z rodiny prisťahovalcov a ktorý pred svojou radikalizáciou konvertoval na islam, vyzýval v propagandistickom videu na vraždenie neveriacich. Podľa vlastných slov pomáhal IS s odvozom zranených z bojiska, avšak jeho účasť, respektíve absolvovanie teroristického výcviku sa súdu jednoznačne preukázať nepodarilo, takže od tohto bodu obžaloby upustil. 


Sudkyňa popri preventívnom význame trestu zdôraznila, že napriek predchádzajúcej bezúhonnosti mladíka niet priestoru pre podmienečný alebo čiastočne podmienečný trest, pretože je priťažujúce, že bol pol roka aktívny v oblasti pod kontrolou IS a že aj jeho návrat nemožno vnímať ako dobrovoľný, pretože bol podmienený vážnymi 


Do vlasti sa tínedžer rozhodol vrátiť po tom, ako pri bombardovaní sýrskeho mesta Rakka utrpel zranenia, v dôsledku ktorých prišiel podľa slov jeho právneho zástupcu o slezinu, jednu obličku, časť pľúc a žalúdok, pričom mal vážne poškodené aj črevá. 


Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný požiadal po porade s advokátom o tri dni na zváženie ďalšieho postupu. Prokurátorka, ktorá požadovala trest v hornej časti trestnej sadzby do piatich rokov väzenia, sa predbežne k rozsudku nevyjadrila. 


Podľa súdnej znalkyne z odboru psychiatrie prispeli k mladíkovým krokom dezolátne pomery, v ktorých strávil detstvo a skoré roky dospievania a v ktorých nikdy nepocítil lásku najbližších. To viedlo k poruche jeho osobnosti, pocity menejcennosti potom kompenzoval násilím a agresiou a práve to bolo základom pre jeho radikalizáciu, odznelo v súdnej sieni. 


Oliver N. sa v súdnej sieni sčasti priznal k vine, uviedol aj detaily o výbere dobrovoľníkov-samovražedných atentátnikov a sám pripustil, že ak by ho boli vybrali medzi bojovníkov, bol by s tým vtedy súhlasil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies