Juraj Šeliga vyjadruje postoj strany Za ľudí k ruskej vakcíne Sputnik V

NETKY.SK • 18 Február 2021, 21:02 • 2 min
Juraj Šeliga vyjadruje postoj strany Za ľudí k ruskej vakcíne Sputnik V

BRATISLAVA - Nie je pravda, že sa strana Za ľudí odmieta baviť o vakcíne Sputnik V. V strane sú práve naopak za to, aby sa rokovalo, aby bola vakcína certifikovaná a mohlo sa ňou na Slovensku očkovať.

slovakia

left justify in out

Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol podpredseda parlamentu a strany Za ľudí Juraj Šeliga. Tvrdí, že ide o proces, ktorý má svoje pravidlá a v tomto procese nie je priestor na populizmus alebo Orbánovsko - putinovské geopolitické hry.

 

 

Reagoval tak na to, že vláda dnes neschválila uznesenie o zazmluvnení ruskej vakcíny Sputnik V. Proti bola strana Za ľudí.

 

AKTUALIZÁCIA: Vláda neschválila nákup ruských vakcín Sputnik V. Návrh vetovala strana Za ľudí

 

Nepožiadali o schválenie v Európe 
Šeliga zhrnul fakty, ktoré viedli Za ľudí k ich postoju. Hovorí, že Sputnik V a Ruská federácia nepodali žiadosť o certifikáciu vakcíny Európskej liekovej agentúre (EMA), Rusko slovenskému Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nedodalo dostatočné dáta, publikovaná štúdia v odbornom časopise The Lancet hovorí, že účinnosť Sputnik je cez 91 %, na druhej strane explicitne hovorí, že pri tvorbe štúdie vychádzali len z čiastočných a neúplných dát, keďže všetky im neboli poskytnuté.

 

img

 

Problém s dodávkami 

Tiež uviedol, že Rusko nestíha dodávať vakcíny sľubovaných počtoch. Dodal, že Rusko vyrába okolo 2,5 milióna vakcín mesačne a má kontrahované dodávky napríklad do Indie, kde dodalo minimálne počty (v porovnaní na objem dodávok).

Rusko podľa Šeligu uvádza v oficiálnej dokumentácii jednu výrobnú fabriku na Sputnik V, pričom je dôležité, aby táto fabrika mohla byť kontrolovaná aj ŠÚKL aj EMA.

 

"Sú tu však informácie, že Sputnik V je vyrábaný aj v iných fabrikách, ktoré nepodliehajú kontrole. Rusko odmieta oficiálnu komunikáciu (na centrálnej úrovni z Európskej komisie) ohľadne nákupu a certifikovania vakcín, miesto toho sa snaží Úniu rozdeliť a rozbiť."

 

img

 

"Nikto z nás nemá problém s ruskou vakcínou, problém je, že nemá certifikáciu (všetky iné očkovacie látky používané u nás ju musia mať), nemá povolenia, obchádza odborné liekové agentúry a robí z ľudí pokusných králikov. Ak Sputnik V získa oprávnenie od EMA sme prví za, aby sa vo veľkom očkovalo aj Sputnikom V," podotkol.

Šeliga prosí premiéra, aby nezavádzal a poskytol ľuďom všetky informácie. Navyše, ak je premiér absolútne presvedčený o Sputniku V a to aj keď nie je vedec, minister zdravotníctva Marek Krajči (OĽaNO) má legálnu právomoc spustiť očkovanie Sputnikom V na tzv. výnimku v mimoriadnej situácii.

 

img

 

"Preto nepotrebuje uznesenie vlády. Je však aj premiérovi úplne zrejmé, že to je hazard a preto si to chce nechať posvätiť vládou," uvádza sa v statuse podpredsedu NRSR.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies